Chipsy, pizza, tortilla: 5 przepisów na smaczne odchudzanie. Jem i chudnę

Placki tortilli można przygotować na wiele okazji. Idealnie nadadzą się na oryginalne przekąski, ciepły obiad czy sycąca kolację. Również osoby będące na diecie mogą cieszyć się jej smakiem w rożnych postaciach.

Dziś chciałabym podzielić się z Wami moimi ulubionymi przepisami na wykorzystanie tego uniwersalnego składnika w kuchni!

Domowa tortilla

Tortilla przyrządzona w domu z pewnością jest smaczniejsza, a jej przygotowanie nie jest wcale tak trudne jak się wydaje. Możesz zrobić ją z mąki pełnoziarnistej, będzie jeszcze zdrowsza. Spróbuj!

Składniki

  • 300 g mąki pełnoziarnistej
  • 150–200 ml ciepłej przegotowanej wody (ilość zależy od mąki)
  • 0,5 łyżeczki sól

Przygotowanie

1. Przesiej mąkę do głębokiej miski. Sól rozpuść się w wodzie. Dodawaj porcjami wodę do mąki. Ugnieć elastyczne ciasto i pozostaw je przykryte folią na 30 minut.

2. Podzielić ciasto na kulki wielkości jaj kurzych. Każdą kulkę rozwałkuj w cienki placek i smaż na suchej, dobrze rozgrzanej patelni.

Pizza na tortilli

Jako podstawę można użyć tortilli sklepowej bądź domowej, może być robiona również na mące pełnoziarnistej. Jeśli tortilla wydaje się zbyt cienka, złóż ją na pół.

Składniki

  • 1 placek tortilli
  • 200 g gotowanego mięsa z kurczaka
  • 50 g mozzarelli
  • 1 pomidor (lub inne warzywa)
  • 2 łyżki pasty pomidorowej
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • 1 szczypta soli

Przygotowanie

1. Połóż tortille na blasze do pieczenia, posmaruj ją sosem pomidorowym wymieszanym z solą i ziołami prowansalskimi. Rozprowadzaj na pizzy równomiernie mięso, plastry mozzarelli, pomidora.

2. Włóż pizzę do piekarnika, rozgrzanego na 180 stopni i piecz przez 15 minut.

Chipsy z tortilli

Nie musisz wydawać pieniędzy na sklepowe chipsy tortilla, jeśli masz placki tortilli i przyprawy! Są smaczne a do tego dużo zdrowsze niż te kupione w sklepie.

Składniki

  • 1-2 placki tortilli
  • 3 łyżki śmietany
  • 1 szczypta suszonego czosnku
  • 0,5 łyżeczki curry
  • sól do smaku

Przygotowanie

1. Wymieszaj śmietanę, sól i przyprawy. Posmaruj placki tortilli tą mieszaniną i pozostaw je na 10–15 minut.

2. Pokrój placki na trójkąty lub kwadraty, umieść na blasze do pieczenia i piecz w piekarniku w temperaturze 180 stopni do zrumienienia.

Lasagne

Danie, które urozmaici każdą dietę!

Składniki

  • 800 g mielonego mięsa z kurczaka
  • 400 g pieczarki
  • 1 cebula
  • 1 marchewka
  • 3 łyżki jogurtu naturalnego
  • 3 placki tortilli
  • 100 g mozzarelli
  • sól do smaku
  • czarny pieprz do smaku
  • 4 łyżki pasty pomidorowej
  • 1 łyżka oliwy z oliwek

Przygotowanie

1. Pieczarki pokrój w plasterki, cebulę – w małą kostkę, zetrzyj marchewki. Do garnka wlej olej, uduś grzyby z cebulą i marchewką. Zetrzyj ser na tarce.

2. Mięso mielone i podsmaż na osobnej patelni bez oleju. Do smaku dodaj koncentrat pomidorowy, sól i pieprz. Dodaj połowę zawartości garnka do mielonego mięsa.

3. Tortille potnij na prostokąty, aby pasowały na kształt wybranej formy. Ułóż lasagnę warstwami: tortilla – mięso mielone – ser -tortilla – grzybowe nadzienie – ser – placek tortilli. Kontynuuj w tej samej kolejności, aż do wykorzystania wszystkich składników. Pokryj jej górę dania jogurtem, posyp pozostałym serem.

4. Włóż formę do piekarnika na 30 minut i piecz w 180 stopniach.

You might also like

Comments are closed.

error: Zakaz kopiowania treści!