Paluszki ziemniaczane z serem – proste danie, które jest bardzo popularne wśród początkujących kucharzy. Są apetyczne i delikatne, a ich przygotowanie wymaga bardzo mało czasu i wysiłku.
Dziś powiem ci, jak zrobić tę wspaniałą przekąskę, która pasuje jako dodatek do obiadu, do zup, a nawet do piwa. Paluszki są pyszne na ciepło ale również na zimno.

1. Obierz ziemniaki i ugotuj na miękko i ugnieć na purre.

2. Boczek drobno posiekaj nożem.

3. Drobno posiekaj natkę pietruszki.

4. Wymieszaj boczek, pietruszkę, puree oraz śmietanę z ziołami. Posól, popieprz i dobrze wymieszaj masę.

5. Teraz pokrój ser na paski o długości 5-6 cm.

6. Uformuj zaokrąglone placuszki z masy ziemniaczanej, połóż pasek sera po środku i zwiń krawędzie ku górze, tworząc podłużny paluszek.

7. Powstałe paluszki obtocz w mące.

8. Następnie zanurz w roztrzepanym jajku i w bułce tartej.

9. Teraz usmaż paluszki na głębokim oleju.

10. Pozostaje przygotować sos. W pojemniku wymieszaj śmietanę, resztki posiekanej natki pietruszki, posiekany czosnek, sól i pieprz. Gotowe paluszki podawaj z sosem. Smacznego!

Comments are closed.