Kiedy sąsiadka poczęstowała mnie zapiekaną kapustą, musiałam poprosić o przepis na tą niezwykle smaczną przekąskę

Czerwona kapusta w smaku jest podobna do białej kapusty, ale ta odmiana wygląda o wiele bardziej spektakularnie! Ponadto zawartość witaminy C jest w niej o wiele większa.

Niestety nie wykorzystujemy wszystkich zalet tego pysznego warzywa. Przeważnie przygotowujemy z niej sałatkę bądź ewentualnie jemy ją duszoną.

Dlatego dziś oferuję Ci przepis, dzięki któremu odkryjesz nowy sposób na przygotowanie czerwonej kapusty. Pieczona kapusta z aromatycznymi przyprawami i serem jestem pewna, że zachwyci Cię swoim smakiem i aromatem!

Składniki

  • Czerwona Kapusta 350 g
  • Ser Suluguni 150 g (Ze względu na to, że trudno go u nas kupić można go zastąpić innymi ulubionymi serami (pół na pół) – fetą z mozzarellą lub parmezanem z twarogiem.)
  • Szynka 80 g
  • Czosnek 3 ząbki
  • Oliwa z oliwek 3 łyżki
  • Sok z cytryny 2 łyżki
  • Kolendra do smaku
  • Sól do smaku
  • Pieprz czarny (mielony) do smaku

Przygotowanie

1. Umyj kapustę. Użyj dużego, ostrego noża do przecięcia główki na plastry o grubości do 2 cm. Połóż kapustę na blasze pokrytej pergaminem.

2. W małej misce wymieszaj oliwę z oliwek, sok z cytryny, posiekany czosnek, sól i pieprz. Powstałym sosem posmaruj kapustę.

3. Włóż blachę do piekarnika, nagrzanego do 160-170 stopni i piecz przez 25-30 minut. 10 minut przed końcem pieczenia, umieść plasterki sera na kapuście.

4. Szynkę pokrój w kostkę, lekko podsmażyć na suchej patelni. Podawaj kapustę, posypaną posiekaną szynką i kolendrą. Smacznego!

You might also like

Comments are closed.

error: Zakaz kopiowania treści!