Wkłada truskawki do miski z octem, dlaczego? Szkoda, że nie wiedziałam o tym wcześniej

Truskawki zawierają mnóstwo antyoksydantów, witaminy C, kwasu foliowego, potasu, manganu, błonnika i magnezu. A do tego każdy kocha ich smak!

Jaka szkoda, że wydajemy mnóstwo pieniędzy na truskawki, które już po kilku dniach w lodówce są miękkie i zaczynają pleśnieć.

Na szczęście znaleźliśmy wspaniały sposób na to, żeby truskawki zachowały świeżość przez dłuższy czas. Dzięki tej poradzie utrzymasz świeżość truskawek na wiele dni, a nawet tygodni.

Oto, czego potrzebujesz:

– Ocet
– Woda
– Duża miska
– Durszlak

Opis czynności:

Krok 1: do dużej miski wlej pół szklanki octu i wymieszaj z 2 szklankami wody.

Krok 2: włóż truskawki do miski i pozostaw je tam na kilka minut. Ocet sprawia, że wszystkie zarodniki grzybów zostaną usunięte z truskawki. To właśnie przez nie truskawki szybciej miękną i zaczynają pleśnieć.

Krok 3: durszlak wyłóż papierowym ręcznikiem, wyjmij truskawki z miski i pozostaw je do całkowitego wyschnięcia.

Krok 4: umieść w lodówce czysty papierowy ręcznik i ułóż na nim truskawki.

Bez obaw! Po skorzystaniu z tej metody truskawki nie nabiorą smaku octu!!

A oto inne wskazówki, które pomogą dłużej zachować świeżość truskawek:

  • Z truskawek nie należy usuwać szypułek, aż do chwili, kiedy zamierzamy zjeść owoce. To także wydłuży ich okres przechowywania.
  • Jeśli w pojemniku odkryjesz miękką, spleśniałą truskawkę, natychmiast ją usuń. Zapobiegnie to rozprzestrzenianiu się grzybów na inne truskawki.

You might also like

Comments are closed.

error: Zakaz kopiowania treści!