Pyszna babka z suszonymi morelami – idealna na Wielkanocny stół

Dziś proponuje Wam spróbować babki z kwaśną śmietaną z suszonymi morelami – bardzo delikatnego ciasta, które leczy lepiej niż antydepresanty, idealna na zimową chandrę 😉

Święta Wielkanocne tuż tuż więc warto zapisać ten przepis! 

Składniki

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 200 g śmietany
  • 3 jajka
  • 1 szklanka suszonych moreli
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 szklanka cukru
  • 1 łyżka masła
  • cukier puder

Przygotowanie

1. Zalej przegotowaną wodą morele i odstaw na 15 minut.

2. Wymieszaj cukier z jajami. Dodaj szklankę śmietany i 2 szklanki mąki i ponownie wymieszaj.

Odciśnij suszone morele i pokrój na średnie kawałki. Wymieszaj z przygotowaną wcześniej masą.

3. Blachę do babki nasmaruj masłem i wylej do niej ciasto. Piecz w temperaturze 200 stopni przez 35-40 minut.

4. Ostudź ciasto, posyp cukrem pudrem i podawaj.

Smacznego!

You might also like

Comments are closed.

error: Zakaz kopiowania treści!