Pyszne i zdrowe kotleciki z gryki. Pachnące i bardzo zdrowe danie

Gryka jest częstym gościem w naszej kuchni, ponieważ jest nie tylko bardzo zdrowa i smaczna, ale również zaskakująco uniwersalna.

Dla tych, którzy nie lubią gryki, ale jakoś chcą ją dodać do swojej diety, zdecydowanie zalecamy przygotowanie tych właśnie pysznych kotletów z gryki.

SKŁADNIKI

  • 200 g kaszy gryczanej
  • 2 kurze jaja
  • 100 g twardego sera
  • 1 cebula
  • 50 g masła
  • 2 łyżki mąki
  • sól i przyprawy do smaku
  • olej do smażenia

PRZYGOTOWANIE

1. Pierwszą rzeczą do zrobienia jest ugotowanie gryki do miękkości.

2. Podczas gdy gryka się gotuje, obierz cebulę i pokrój w kostkę.

3. Na patelni roztop masło i usmaż cebulę, aby stała się miękka. Niech trochę ostygnie.

4. Zetrzyj ser. Połącz gotową kasze gryczana z cebula i serem w głębokiej misce. Dodaj sól, przyprawy do smaku i wbij jajka. Dokładnie wymieszaj wszystkie składniki.

5. Dodaj mąkę i ponownie dobrze wymieszaj. Z gotowej mieszaniny formuj małe kotlety, podobnie jak na tradycyjne kotlety z mięsa mielonego.

6. Smaż kotlety na patelni na złoty kolor. Pachnące i bardzo zdrowe danie z gryki jest gotowe! smacznego!

Podawaj je z sosem śmietanowym i np z puree ziemniaczanym i świeżymi warzywami. Nie tylko dorośli, ale także kapryśne dzieci z pewnością docenią to smaczne danie.

You might also like

Comments are closed.

error: Zakaz kopiowania treści!