Jak ugotować najsmaczniejszą wołowinę Strogonow: przepis, który pokochasz <3

Strogonow to dość popularne danie, które pojawiło się pod koniec XIX wieku. Jest to wołowina pokrojona na małe kawałki i duszona w sosie śmietanowym.

To danie jest podawane do stołu koniecznie gorące, ponieważ stygnąc, tracąc swój smak. Najlepszym dodatkiem do tego dania mięsnego będą np. smażone ziemniaki z warzywami.

Składniki

  • 500 g wołowiny
  • 200 g pieczarek
  • 1-2 cebule
  • 2 łyżki śmietany
  • 1 łyżka musztardy
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 200 g wody
  • 1 łyżka oleju słonecznikowego sól
  • przyprawa do mięsa

Przygotowanie:

1. Pokrój wołowinę na małe kawałki, obierz i posiekaj cebulę w pierścienie.

2. Opłucz grzyby i pokrój w cienkie plastry.

3. Na gorącej patelni podsmaż cebulę na złoty kolor. Dodaj grzyby i smaż, aż ciecz odparuje.

4. Włóż mięso na rozgrzaną do czerwoności patelnię i usmaż, aż uzyskasz złoty kolor. Następnie dodać mąkę i szybko wymieszaj.

5. Do cebuli i grzybów dodaj wodę, kwaśną śmietanę, musztardę, sól i przyprawy.

6. Przenieś mięso do sosu i gotuj na małym ogniu. Smacznego!

You might also like

Comments are closed.

error: Zakaz kopiowania treści!