Rogaliki topiące się w twoich ustach z bezą, delikatne jak pierwszy śnieg …

Dziś do herbaty proponuje Ci przygotować rogaliki z kremem białkowym, który w trakcie gotowania zamienia się w wspaniałą bezę. Dzięki takiemu nadzieniu deser jest delikatny i chrupiący. Wypróbuj go koniecznie!

Składniki

  • Masło 200 g
  • Mąka pszenna 2 szklanki
  • Jajko 2 sztuki
  • Śmietana 0,5 szklanki
  • Sok z cytryny 1 łyżka
  • Cukier 1 szklanka
  • Wanilia do smaku
  • Cukier puder do smaku

Przygotowanie:

Dobrze schłódź masło, następnie zetrzyj je na tarce i wymieszaj z mąką, dodaj sok z cytryny, śmietanę i żółtka, wymieszaj. Ciasto włóż do miski, a następnie do lodówki na 1-2 godziny.

Ubij schłodzone białka z cukrem i wanilią. Podziel ciasto na 3 części, każdą z nich rozwałkuj i podziel na trójkąty. Na każdy kawałek dodaj trochę nadzienia z białek, uformuj jak tradycyjne rogaliki.

Umieść gotowe produkty na wyłożonej pergaminem blaszce i piecz w temperaturze 180 stopni aż do uzyskania złotego koloru. Posyp schłodzone rogaliki cukrem pudrem.

You might also like

Comments are closed.

error: Zakaz kopiowania treści!