Najciekawsze i najpopularniejsze przepisy kulinarne w sieci!

Jak prawidłowo oczyścić i zamrozić polski czosnek, aby był przechowywany przez całą zimę

Świeży czosnek jest dość kapryśny i trudny do utrzymania nawet do początku zimy, nie wspominając już o dłuższym okresie. Ale naszej redakcji udało się dowiedzieć, w jaki sposób cieszyć się jego smakiem zimą – zamrozić!

Czosnek, podobnie jak warzywa, nie traci swoich dobroczynnych właściwości, aromatu i smaku po zamrożeniu. Najważniejsze jest prawidłowe przygotowanie czosnku do procesu zamrażania, a następnie okres jego świeżości można przedłużyć do następnego zbioru.

Do tego celu najlepiej użyć świeżych głów z soczystymi ząbkami. Niemożliwe jest także zamrożenie zepsutego lub zgniłego czosnku – nie tylko sam nie przetrwa, ale również zrujnuje pozostałe zapasy.

Jak przygotować czosnek na zimę

Całe główki

jak oszczędzać czosnek

Aby to zrobić, weź folię i zawiń w nią nieobrane główki czosnku. Taka prosta sztuczka pomoże im zachować je tak dobrze, że po rozmrożeniu nie będziesz w stanie odróżnić go od świeżego.

Obrane ząbki

zamrożenie czosnku

Obierz ząbki i ułóż je w plastikowych torebkach, włóż do zamrażarki. Przed użyciem nie musisz ich nawet rozmrażać, możesz natychmiast dodać do dania.

Zgnieciony lub przepuszczony przez praskę

zamrażanie czosnku na zimę

Obierz czosnek, posiekaj lub przepuść przez praskę i rozłóż powstałą masę w foremkach do lodu. Włóż do zamrażalki, gdy całkowicie zamarznie możesz go przełożyć do foliowej torebki.

Taki mrożony czosnek jest wygodny do dodania do zup, sałatek i dressingów.

Jako część sosów

domowy sos czosnkowy

Ta opcja jest najwygodniejsza – razem z czosnkiem otrzymujesz gotowy sos. Dzięki temu możesz nie tylko zaoszczędzić czas, ale także bez problemów przygotować zaplanowane danie w krótkim czasie.

Przepis na Sos Czosnkowy

opatrunek z czosnkiem

Składniki:

  • 100 ml oleju słonecznikowego lub oliwy z oliwek
  • 7 ząbków czosnku
  • pietruszka
  • koperek

Przygotowanie:

Posiekaj koperek, pietruszkę i czosnek nożem i wymieszaj z olejem słonecznikowym. Opcjonalnie dodaj inne zioła i przyprawy, które lubisz.

Następnie rozprowadź sos czosnkowy w foremkach do lodu i zamroź. Taki dodatek doskonale nadaje się do sałatek, zup i innych dodatków.

sos czosnkowy

Pamiętaj, że czosnek ma bardzo specyficzny smak, więc najlepiej przechowywać go w szczelnie zamkniętych pojemnikach z dala od innych owoców i warzyw.

Zachowaj przydatne artykuły dla siebie i nie zapomnij podzielić się nimi z przyjaciółmi na Facebooku!

You might also like

Comments are closed.