Najciekawsze i najpopularniejsze przepisy kulinarne w sieci!

Gęsty dżem morelowy w zaledwie 30 minut! Smak jest niesamowity. Delikatny aromat cytrusów.

Jako prawdziwi wielbiciele wszystkiego, co smaczne nie mogliśmy pozostać obojętni na to kulinarne arcydzieło!

Dżem morelowy z pomarańczami smakuje obłędnie! Jest niezwykle gęsty, o delikatnym aromacie cytrusów. Słodycz moreli i pomarańczy równoważy sok z cytryny, jeśli masz ochotę możesz dodać go więcej.

Jeśli uwielbiasz niezwykłe kombinacje – dodaj garść posiekanych orzechów włoskich w czasie gotowania i 100 ml brandy na jego końcu.

Składniki:

  • Morele 1,2 kg
  • Pomarańcze 3 sztuki
  • Cukier 750 g
  • Sok z cytryny 1 łyżka

dżem morelowy

Przygotowanie:

Umyj morele, obierz i usuń pestki. Połówki owoców włóż do garnka o grubym dnie.

Umyj pomarańcze, włóż do miski, zalej wrzątkiem i pozostaw na kilka minut. Wytrzyj cytrusy do sucha serwetką, zetrzyj skórkę na tarce z drobnymi dziurkami. Usuń białą skórkę, oddziel od siebie plasterki. Usuń pozostałą skórkę i pestki, pokrój pozostałą miazgę na duże kawałki i dodaj do moreli.

Do rondla wlej sok z cytryny, dodaj cukier i dokładnie wymieszaj. Włącz ogień i zagotuj zawartość. Gotuj na małym ogniu przez 15 minut, mieszaj masę od czasu do czasu.

Zdejmij garnek z pieca, zmiel zawartość blenderem. Ponownie włóż dżem na ogień, ponownie zagotuj. Gotuj kolejne 15 minut.

Wlej gorący dżem do wysterylizowanych słoików i zakręć pokrywkami. Odwróć słoiki do góry dnem, zawiń w koc i pozostaw do ostygnięcia.

Gęsty dżem morelowy jest doskonały z naleśnikami, rumianymi grzankami i twardym serem. Możesz użyć go jako pysznego nadzienia do ciastek i babeczek.

Pospiesz się, aby podzielić się przepisem z przyjaciółmi w mediach społecznościowych!

You might also like

Comments are closed.