Najciekawsze i najpopularniejsze przepisy kulinarne w sieci!

Robię to ciasto od razu na cały tydzień, mam świeże wypieki każdego ranka na stole. Poznaj przepis

Robię w weekend to ciasto i bułeczki na cały tydzień, codzienne rano świeże bułeczki na śniadanie.

Ciasto te można przechowywać nawet przed 7 dni w lodówce.  Codzienne można piec porcje świeżych pysznych bułek. Stosując ten przepis, nigdy na śniadanie nie zabraknie w Twoim domu pieczywa. Bułki z tego przepisu są miękkie i giętkie.

Potrzebne składniki:

  • 650 g mąki pszennej
  • 200 g masła
  • 2 jajka
  • Suche droższe 11 g /  w przypadku świeżych drożdży należy użyć 3 razy więcej
  • Szczypta soli
  • Cukier 100 g

Sposób wykonania:

Masło należy rozpuścić i odstawić do wystudzenia w temperaturze pokojowej. Mleko musi być ciepło, dodaj do niego cukier i sól, dokładnie mieszając aż kryształki cukru się rozpuszczą. Następnie do mleka dodawaj po jednym jajku.

Wszystko staranie wymieszaj, aby składniki dokładnie się połączyły. Mąkę wymieszaj z drożdżami i przesyp do masy z mleka i jajek. Ciasto należy wyrabiać ręcznie lub przy pomocy robota kuchenne z nakładką do wyrabiania ciasta.

Należy wrabiać przez około 15 minut aż, ciasto stanie się gładkie.  Jeśli nie masz dużo czasu wszystkie składniki możesz od razu wsypać do misi i wymieszać przy pomocy miksera z trybem wyrabiania ciasta. Jednak samodzielnie wyrabiania ciasta nie jest trudne i daje satysfakcje.

Następnie ciasto przekładamy do woreczka foliowego i odstawiamy do lodówki.

Rano powinno stać minimum przez jedną noc w lodówce, i rano jest gotowe na bułki.

Ciasto poprzez przechowywanie lodówce staje się bardziej gęste i lepiej się formuje.

Rano wystarczyć ująć odpowiednią porcję ciasta, a resztę włóż znów do lodówki.

Do bułek możesz dodać ulubione składniki np. rodzynki.

Ciasto należy rozwałkować na grubość około 1 cm następnie uformować preferowany kształt bułek, przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.

Należy odstawić je na około godzinę do wyrośnięcia.

Przed włożeniem do piekarnika posmaruje się roztrzepanym żółtkiem. Należy piec bułki przez 30 minut w temperaturze 180 stopni.  Smacznego!

You might also like

Comments are closed.

error: Zakaz kopiowania treści!