Pieczone kotlety z mięsa mielonego z twarogiem. Nikt nie robi lepszych. Poznaj nasz przepis a przekonasz się jakie są pyszne.

Jeśli lubisz mięso mielone, koniecznie wypróbuj pieczone kotlety mielone z twarogiem! Są one świetną alternatywą dla zwykłych steków lub klopsików.

Kotlety te, przyrządzone z dodatkiem polepszacza, według przepisu mojej mamy są delikatne i równie smaczne, co klasyczne kotlety. Dzięki twarożkowi, pozostają także bardziej wilgotne i soczyste. A ponieważ pieczone są w piekarniku, zawierają także mniej tłuszczu!

Składniki to:

  • 500 g mięsa mielonego
  • 50 g bułki tartej
  • 200 g twarogu
  • 2 jajka
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 50 ml wody
  • 1 łyżeczka soli
  • Pieprz czarny mielony

Sos:

  • 30 g mąki pszennej
  • 150 g kwaśnej śmietany
  • 30 g masła
  • 250 ml wrzącej wody
  • Sól
  • Pieprz czarny mielony

Przygotowanie:

Twarożek należy umieścić w misce i wymieszać lekko mikserem.  Dodać mięso,  jaja, sól oraz resztę przypraw.

W blenderze wymieszać cebulę razem z czosnkiem i dodać ją do masy z mięsa i twarogu. Do osobnego naczynia wsypać bułkę tartą, dodać wodę i wymieszać. Kotlety z masy twarogowej formować  przy użyciu łyżki i ułożyć na blasze do pieczenia.

Piekarnik ustawić na 180℃, kiedy się nagrzeje wstawić blachę z kotletami i piec około 30-35 minut. W tym czasie można przygotować sos. W garnku rozpuścić masło, dodać mąkę i wymieszać, smażyć na małym ogniu około 2 minuty. Po tym czasie zalać gorącą wodą, dodać śmietanę i doprawić. Całość dobrze wymieszać trzepaczką i gotować jeszcze przez 4 minuty.

Po wyjęciu z piekarnika, kotlety podawać z sosem oraz ulubionymi dodatkami. Smacznego!

You might also like

Comments are closed.

error: Zakaz kopiowania treści!