Unikalny przepis na marynowaną cukinię w słoikach na zimę. Pyszność którą babcia zawsze nas częstowała.

Chcecie przygotować cukinię na zimę, która będzie krucha i przepyszna?

Ten przepis pozwoli Ci się cieszyć doskonałym smakiem w zimne, ponure dni i przywoła wspomnienia lata, ciepła i słońca! Cukinię przygotowuje się bardzo łatwo i nie wymaga to wiele czasu, co sprawia, że ten przepis jest naprawdę lubiany. Sprawdź go już teraz.

Składniki:

  • 1,5 kg świeżej, młodej cukinii
  • 3-4 sporych ząbków czosnku
  • płaska łyżka soli
  • płaska łyżeczka pieprzu czarnego
  • 3 płaskie łyżki cukru
  • 120 ml octu spirytusowego
  • 120 ml oleju roślinnego, najlepiej słonecznikowego
  • 1 papryczka ostra, np. chilli
  • mały pęczek kopru
  • mały pęczek pietruszki

Przygotowanie cukinii na zimę:

Cukinię dokładnie umyj pod bieżącą wodą, obierz i pokrój w półplasterki lub grubszą kostkę, a następnie przełóż do głębokiej miski. Czosnek przeciśnij przez praskę, a natkę pietruszki, koper i papryczkę posiekaj i całość dodaj do cukinii.

W następnym kroku dodaj przyprawy i cukier oraz olej i kolejno ocet. Wymieszaj składniki i odstaw na minimum 3 godziny. To najlepszy czas, by przygotować słoiki na przetwory. Po upływie 3 godzin, cukinię możesz przełożyć do wyparzonych słoiczków i zalać powstałym z niej sokiem. Jeżeli będzie go za mało, braki uzupełnij przegotowaną wodą.

Taką cukinię pasteryzuje się przez 8 minut. Wystarczy jeden raz, ale jeżeli chcesz mieć pewność, możesz czynność powtórzyć po 24 godzinach.

Pamiętaj, by po wyjęciu ich z wody, dokładnie dokręcić zakrętki. Odwróć słoiki i postaw je tak na ściereczce do całkowitego ostygnięcia. Przechowuj je w ciemnym i chłodnym miejscu. Smacznego!

You might also like

Comments are closed.

error: Zakaz kopiowania treści!