Najciekawsze i najpopularniejsze przepisy kulinarne w sieci!

Obłędny smak. Filet z kurczaka „Niespodzianka” – Znika ze stołu w kilka chwil.

Niesamowicie oryginalne danie, które zapewni sytość na cały dzień.

Filety z kurczaka zapiekane pod pierzynką z warzyw i sera zaskoczą Cię smakiem i prostotą wykonania. Takim obiadem uwolnisz się od rutyny i sprawisz niespodziankę całej rodzinie.

SKŁADNIKI:

  • 1 kg filetów z kurczaka
  • 200 ml mleka
  • 5 średnich ziemniaków
  • 2 cebule
  • 2 jajka
  • 3 łyżki śmietany
  • 2-3 ząbki czosnku
  • sól i pieprz
  • 3 średnie pomidory
  • 200 g twardego sera żółtego
  • olej
  • ulubione zioła

PRZYGOTOWANIE:

Pokrój filety z kurczaka w kosteczkę i zalej mlekiem. Odstaw do lodówki na co najmniej godzinę. W międzyczasie przygotuj formy do pieczenia – z kilku warstw folii aluminiowej wykonaj trzy okrągłe miski o płaskim dnie i średnicy około 15 cm.

*Alternatywnie do folii, możesz użyć okrągłych naczyń ceramicznych lub żeliwnych (czas pieczenia może się nieznacznie wydłużyć)

Przenieś formy na blachę. Każdą posmaruj cienką warstwą oleju. Nastaw piekarnik na 180 stopni C. Umyj, obierz i pokrój ziemniaki w cienkie talarki, następnie wyłóż nimi formy.

Pokrój cebule w piórka lub plasterki i umieść równomiernie na ziemniakach. Dodaj filety z kurczaka w mleku.

W osobnym naczyniu ubij jajka ze śmietaną. Dodaj sól i pieprz oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Całość wymieszaj. Tak wykonaną masę wlej do aluminiowych form i cienko przykryj pomidorami skrojonymi w plastry.

Zetrzyj ser żółty na tarce o grubych oczkach i posyp danie. Ostrożnie umieść blachę z formami w rozgrzanym piekarniku. Pozostaw na 40 minut.

Filety z kurczaka pod pierzynką będą się pięknie prezentowały udekorowane świeżymi ziołami. Smacznego!

You might also like

Comments are closed.

error: Zakaz kopiowania treści!