Prosty i tani sposób na przygotowanie buraków w śmietanie – Tylko w 30 minut.

Kremowe buraki z dodatkiem śmietany gotowe już w 30 minut. Łatwy i szybki przepis teściowej.

Przygotowane według tego przepisu buraki w śmietanie zasmakują nawet tym, którym dotąd nie specjalnie smakowało to warzywo. Skorzystaj z tego niezawodnego przepisu a nie pożałujesz!

Potrzebujesz:

  • 500 g buraków ćwikłowych
  • 180 g cebuli
  • 150 g kwaśnej śmietany
  • 2 łyżki oleju słonecznikowego
  • świeżo mielony czarny pieprz do smaku
  • sól do smaku

Obrane buraki pokrój w paski. Obraną cebulę pokrój w drobną kostkę. Cebulę podsmaż na oleju po chwili dodaj do niej buraki. Zmniejsz ogień i mieszając od czasu do czasu smaż przez 10 minut.

Po tym czasie dodaj śmietanę, poszatkowany lub przeciśnięty przez praskę czosnek, dodaj soli i pieprzu do smaku. Wszystko dokładnie wymieszaj i gotuj na wolnym ogniu pod przykryciem przez kolejne 20 minut. Danie podawaj posypane ulubionymi ziołami np. posiekaną zieloną pietruszką lub kolendrą.

Idealnie sprawdzi się jako lekka, samodzielna  przekąską lub dodatek do drugiego dania.

You might also like

Comments are closed.

error: Zakaz kopiowania treści!