Najciekawsze i najpopularniejsze przepisy kulinarne w sieci!

Oryginalna, włoska receptura na babkę jest niezwykle prosta. Można ją modyfikować wedle własnych preferencji i dostępnych składników.

Prosty i szybki przepis na oryginalną, włoską babkę – smak zaskoczy każdego

Panettone to smaczna, włoska babka, którą można jeść z dowolnymi dodatkami. Babka doskonale smakuje podawana w towarzystwie aromatycznej, czarnej herbaty lub kawy. Powstało wiele wariacji przepisu na włoską babę, ja przedstawiam wam przepis oryginalny, który jest bardzo szybki, a co najważniejsze łatwy w wykonaniu.

Panettone może stać się ozdobą świątecznego stołu, warto ją upiec jednak również w zwykły dzień, by móc cieszyć się wspaniałym deserem.

Składniki:

  • mąka 850 g
  • drożdże 25 g
  • cukier 50 g i dodatkowo jedna, pełna łyżeczka do herbaty
  • masło 180 g
  • jajka – 2 sztuki
  • żółtka – 4 sztuki
  • rodzynki – 150 g
  • kandyzowane owoce 100 g
  • orzechy 100 g
  • sól 1,5 łyżeczki
  • starta skórka z cytryny
  • pół szklanki wody

Sposób przygotowania:

Drożdże z jedną łyżeczką cukru należy rozpuścić w wodzie, a następnie wymieszać z połową szklanki mąki i  przykryte ręcznikiem odstawić w ciepłe miejsce na 30 minut.

Na stolnicę wysypać mąkę, w kopczyku zrobić niewielki dołek. W dołku umieścić rozpuszczone masło, cukier, jajka i żółtka oraz drożdże. Ciasto zagniatać, aż będzie rozciągliwe i elastyczne.  Do ciasta dodać posiekane orzechy, kandyzowane owoce oraz rodzynki, wszystko dokładnie pozagniatać i wymieszać, by dodatki połączyły się z ciastem.

Odstawić ciasto na 1,5 h w tym czasie powinno podwoić soją objętość.  Naczynie, w którym babka będzie się piekła, wyłożyć pergaminem, szpatułką wyłożyć ciasto i wygładzić jego powierzchnię.  Odstawić na godzinę, by ciasto rosnąć, dotarło aż do brzegów formy.

Piekarnik rozgrzać do 190 stopni, włożyć formę z ciastem i piec przez około 15 minut, po upływie tego czasu zmniejszyć temperaturę do 160 stopni i piec ciasto przez kolejne 20-30 minut.

To, czy ciasto jest gotowe, należy sprawdzić patyczkiem.

You might also like

Comments are closed.

error: Zakaz kopiowania treści!