Ciasto kawowe na zimno. Efekt jest zniewalający. Wystarczy nam kilka prostych składników i krótka chwila w kuchni.

Jeśli szukasz pysznego i prostego przepisu na deser, to trafiłeś idealnie. Moje ciasto z orzechami, kawą i pysznym kremem na pewno będzie smakowało wszystkim gościom.

Składniki których potrzebujemy: 

  • 5 łyżeczek kawy zbożowej,
  • 70g posiekanych orzechów nerkowca,
  • 40g amarantusa ekspandowanego,
  • 3 łyżki cukru brzozowego,
  • 500g serka mascarpone,
  • 750ml śmietany najlepiej 30%,
  • 70g ekspandowanego ziarna orkiszu, warto też zostawić jakieś 20g do posypania ciasta,
  • garść płatków migdałowych,
  • 1 łyżeczka masła do posmarowania formy,
  • 160g herbatników,

Przepis:

Należy przygotować tortownicę, którą trzeba wcześniej posmarować 1 łyżeczką masła. Dobrze by tortownica miała około 26 cm średnicy. Na spód wykładamy część herbatników, by zakryły cały spód blachy. Następnie do miski wlewamy schłodzoną śmietanę i dodajemy cukier, kawę oraz serek mascarpone.

Należy wszystko razem zmiksować najlepiej mikserem, tak by zrobiła się jednolita masa. Masa ta musi zgęstnieć. Kolejnym krokiem jest dodanie orzechów, amarantusa i orkisz. Wszystko trzeb także wymieszać razem. Połowę masy wykładamy na herbatniki, przykrywamy resztą herbatników.

Wykładamy pozostałą część masy. Wszystko trzeba na samym końcu wyrównać i posypać płatkami migdałowymi oraz resztą orzechów, które nam zostały. Całe ciasto wkładamy do lodówki najlepiej na noc. Dzięki temu wszystkie składniki będą miały czas, by się ze sobą połączyć.

Smacznego !

You might also like

Comments are closed.

error: Zakaz kopiowania treści!