Najciekawsze i najpopularniejsze przepisy kulinarne w sieci!

Każdy się zajadał i prosił o dokładkę – Prosta instrukcja jak upiec kotlety w piekarniku.

Wszyscy kochamy kotlety i sznycle z mięsa mielonego. To tradycyjne danie, które pojawia się na naszych stołach w trakcie rodzinnych obiadów i w chwilach, kiedy w naszych domach pojawiają się goście.

Czasem jednak długie stanie przy kuchni wydaje się mozolnym i nigdy niekończącym się zajęciem. Dlatego warto nasze kotlety upiec od czasu do czasu w piekarniku. Przyrządzane w piekarniku mięso, szczególnie zaś to wieprzowe ma mniej kalorii, jest zdrowsze, a do tego smakuje wyśmienicie.

Do upieczenia go nie jest potrzebny żaden dodatkowy tłuszcz w postaci oleju, czy też często używanego do smażenia smalcu. Jak więc przygotować kotleciki  w piekarniku? Nasze proste triki i zasady sprawią, że już nigdy nie zechcesz przyrządzać ich w inny sposób.

Przedszkolne kotlety dla małych i dużych

Kilka kromek białego (i najlepiej czerstwego) pieczywa lub bułki kajzerki zalej mlekiem i pozostaw do momentu, aż całkowicie nim nie nasiąkną. Na tarce o grubych oczkach zetrzyj jednego, obranego i dobrze umytego ziemniaka. Odsącz pieczywo z mleka i dodaj do 500 g mielonego mięsa.

Wymieszaj wraz ze startym ziemniakiem, jednym jajkiem oraz sola i pieprzem. Wszystko dokładnie ze sobą wymieszaj i z tak przygotowanego mięsa zagniataj kotleciki i obtaczaj w bułce tartej. Ułożone na wysmarowanej odrobiną tłuszczu blaszce upiecz w piekarniku nagrzanym do około 200 stopni.

Z takiego przepisu dostaniemy około 12 niewielkich kotlecików o wadze około 70 gramów. Chcąc uzyskać ich większą ilość, wystarczy proporcjonalnie zwiększyć ilość wszystkich składników.

Jak długo pieką się kotlety w piekarniku?

Piekarnik z termoobiegiem wystarczy rozgrzać do 200 stopni i umieścić w nim blaszkę z kotletami. Po pięciu minutach temperaturę należy zmniejszyć o około 30 stopni i w tej temperaturze zapiekać mięso przez około pół godziny. Jeśli zbyt mocno się przypiekają, można przykryć je kawałkiem papieru do pieczenia.

Nie należy ich jednak przekładać na druga stronę, aby nie straciły kształtu. Kotleciki można też wstawić na 8 minut do kuchenki mikrofalowej ustawionej na moc 800 watów lub upiec je w urządzeniu Thermomix. W trybie „pieczenie” taki wielofunkcyjny robot poradzi sobie z nimi w ciągu 15 minut.

Jakich składników używać do kotletów mielonych?

Jak już wspomnieliśmy wcześniej, białe pieczywo zastąpić można bułką. Sprawdzą się też sucharki lub pieczywo chrupkie. Do obtoczenia, w zamian za bułkę tartą, użyć można natomiast drobno zmielonych płatków owsianych, otrąb pszennych, czy też panierki z ciecierzycy lub najzwyklejszej kaszy manny.

Także i mięso mielone dobierać można wedle własnych preferencji smakowych. Do mielonego z kurczaka lub indyka warto jednak dodać odrobinę oleju albo oliwy, które sprawią, że kotlety staną się bardziej puszyste.

Do smaku dodać można dowolne ulubione przyprawy takie jak na przykład mielony imbir, kminek, tymianek lub słodką, czy też ostrą paprykę. Sprawdzą się także świeże, posiekane drobno zioła. Może to być koperek, ale warto eksperymentować również z miętą, czy bazylią. Warto dodać też drobno posiekaną i dobrze zeszkloną na odrobinie masła cebulkę oraz odrobinę świeżego i przeciśniętego przez praskę czosnku.

Gotowe kotlety podawać można z dowolnymi dodatkami. Mogą to być tradycyjne ziemniaczki wraz z ulubioną surówką. Przyrządzić można też do nich sos śmietanowy. Wystarczy wymieszaną z ziołami i czosnkiem śmietanę wlać do kotletów w połowie ich pieczenia.

You might also like

Comments are closed.

error: Zakaz kopiowania treści!