Każdy się zajadał i prosił o dokładkę – Prosta instrukcja jak upiec kotlety w piekarniku.

Kilka kromek białego (i najlepiej czerstwego) pieczywa lub bułki kajzerki zalej mlekiem i pozostaw do momentu, aż całkowicie nim nie nasiąkną. Na tarce o grubych oczkach zetrzyj jednego, obranego i dobrze umytego ziemniaka. Odsącz pieczywo z mleka i dodaj do 500 g mielonego mięsa.

Wymieszaj wraz ze startym ziemniakiem, jednym jajkiem oraz sola i pieprzem. Wszystko dokładnie ze sobą wymieszaj i z tak przygotowanego mięsa zagniataj kotleciki i obtaczaj w bułce tartej. Ułożone na wysmarowanej odrobiną tłuszczu blaszce upiecz w piekarniku nagrzanym do około 200 stopni.

Z takiego przepisu dostaniemy około 12 niewielkich kotlecików o wadze około 70 gramów. Chcąc uzyskać ich większą ilość, wystarczy proporcjonalnie zwiększyć ilość wszystkich składników.

Jak długo pieką się kotlety w piekarniku?

You might also like

Comments are closed.

error: Zakaz kopiowania treści!