Domowy chleb na kefirze w 60 min. Bez drożdży i zakwasu. Nie sądziłam, że to takie proste.
Przepis na pachnący, domowy chleb, który wykonasz w godzinę! Do jego wykonania nie potrzebujesz zakwasu ani drożdży dzięki czemu nie będziesz czekać aż Twój chleb wyrośnie.
Domowe pieczywo jest znacznie zdrowsze niż te kupowane w supermarketach, lepiej smakuje i dłużej utrzymuje świeżość. Nie ma lepszego sposobu na rozpoczęcie dnia niż śniadanie z własnoręcznie wykonanego bochenka. Przepis opiera się na mące żytniej i otrębach.
Te dwa składniki zawierają bardzo dużo błonnika pokarmowego, szereg witamin i minerałów, m.in cynk, magnez, żelazo czy fosfor. Mąka żytnia wspomaga proces odchudzania, reguluje poziom cukru we krwi, poprawia przemianę materii. Wypróbuj przepis raz a będziesz do niego wracać regularnie!
Składniki:
- kefir: 200 ml
- mąka żytnia: 220g
- otręby żytnie lub owsiane: 40 g
- oliwa z oliwek (ewentualnie olej roślinny): 2 łyżki
- nasiona kolendry: 1,5 łyżeczki
- sok z cytryny: 1,5 łyżeczki
- sól: 1 łyżeczka
- cukier: 1 łyżeczka
- soda oczyszczona: 1 łyżeczka
- nasiona lnu
- olej roślinny do posmarowania foremki
Przygotowanie:
W misce wymieszaj kefir z sodą i sokiem z cytryny, dodaj sól, cukier i mieszaj do całkowitego rozpuszczenia się kryształków. Wlej oliwę z oliwek i dosyp ziaren lnu (około 1 dużej łyżki). Bezpośrednio do miski przesiej całą mąkę żytnią i wymieszaj wstępnie łyżką.
Aby dobrze połączyć składniki musisz je wyrobić ręcznie, ugniatając ciasto aż do uzyskania jednolitej masy – ciasto będzie miało finalnie lekko klejącą się konsystencję. Wybierz foremkę, najlepiej sprawdza się keksówka ale możesz użyć dowolnej blaszki.
Comments are closed.