Te ogórki po kanadyjsku każdy powinien spróbować – obłędny smak. Lepiej zrób więcej słoików bo szybko znikają!

Ogórki to jedne z ulubionych warzyw, które przyrządzamy na wiele różnych sposobów. Szczególnie widoczne jest to podczas robienia zimowych zapasów i robienia marynat.

Dzisiejszą, oryginalną propozycją będą ogórki kanadyjskie. Gdy ich pierwszy raz spróbowałam, to już wiedziałam, że staną się one moją coroczną tradycją.

Składniki na jeden słoik 3 l:

  • ogórki
  • 1 marchew
  • 3 papryki
  • 3 ząbki czosnku
  • koperek

Marynata:

  • 4 szklanki wody
  • 1,5 łyżki stołowej cukru
  • 0,5 łyżki soli
  • 2 łyżki stołowe octu

Sposób przygotowania:

Umyj marchewkę, obierz ją, a następnie pokrój w paski. Oczyść paprykę z ziaren i także pokrój ją w paski. Świeże ogórki umyj, obierz i pokrój w długie ćwiartki.

Do słoika włóż trzy ząbki czosnku, pokrojone warzywa i kilka gałązek koperku. Następnie wsadź tyle słoików, ile się zmieści. Do dużego garnka wlej wodę, dodaj soli, cukru i zagotuj. Dodaj także ocet, a następnie wlej całość do słoika. Gorące słoiki mocno zakręć, postaw do góry dnem i okryj ręcznikiem na jakieś 12 minut.

Po tym czasie twoje ogórki będą już gotowe. Smacznego!

You might also like

Comments are closed.

error: Zakaz kopiowania treści!