Ogórki to jedne z ulubionych warzyw, które przyrządzamy na wiele różnych sposobów. Szczególnie widoczne jest to podczas robienia zimowych zapasów i robienia marynat.
Dzisiejszą, oryginalną propozycją będą ogórki kanadyjskie. Gdy ich pierwszy raz spróbowałam, to już wiedziałam, że staną się one moją coroczną tradycją.
Składniki na jeden słoik 3 l:
- ogórki
- 1 marchew
- 3 papryki
- 3 ząbki czosnku
- koperek
Marynata:
- 4 szklanki wody
- 1,5 łyżki stołowej cukru
- 0,5 łyżki soli
- 2 łyżki stołowe octu
Sposób przygotowania:
Umyj marchewkę, obierz ją, a następnie pokrój w paski. Oczyść paprykę z ziaren i także pokrój ją w paski. Świeże ogórki umyj, obierz i pokrój w długie ćwiartki.
Do słoika włóż trzy ząbki czosnku, pokrojone warzywa i kilka gałązek koperku. Następnie wsadź tyle słoików, ile się zmieści. Do dużego garnka wlej wodę, dodaj soli, cukru i zagotuj. Dodaj także ocet, a następnie wlej całość do słoika. Gorące słoiki mocno zakręć, postaw do góry dnem i okryj ręcznikiem na jakieś 12 minut.
Comments are closed.