Ciasto „Jabłkowy sen”. Oszalałem na punkcie tego przepysznego ciasta.

Smak tego pysznego jabłecznika tworzy lekkie ciasto, warstwa jabłek z galaretką i puszysty krem o smaku lodów stracciatella.

Ciasto nie tylko wspaniale smakuje, ale również wygląda, będzie więc pięknie prezentować się na stole. Idealne, by zaskoczyć gości, gdy wpadną z wizytą. Nawet najbardziej wymagający smakosze ciast będą nim zachwyceni!

Potrzebne będą:

  • 130 g mąki
  • 70 g skrobi ziemniaczanej
  • 3 jajka
  • 220 g masła (mniej więcej jedna kostka)
  • 70 g margaryny
  • 150 g cukru
  • półtora kg jabłek
  • 500 ml śmietany kremówki (najlepiej 30%)
  • 250 g jogurtu greckiego
  • pół szklanki cukru pudru
  • tabliczka gorzkiej czekolady (100 g)
  • 5 łyżeczek żelatyny
  • 3 opakowania galaretki pomarańczowej lub cytrynowej (90 g)
  • 80 ml wody
  • 250 g serka mascarpone

Jak upiec pyszną szarlotkę „Jabłkowy sen’’?

Zmieszaj 100 g masła (musi być miękkie) z margaryną, dodaj cukier i ubij na gładką masę, tak aby cukier się całkowicie rozpuścił.

Rozbij 3 jajka i oddziel białka od żółtek. Dodaj do ciasta 3 żółtka i jedno białko i miksuj wszystko razem przez 2 minuty.

Połącz mąkę ze skrobią i przesiej przez sito. Dodaj do masy i ponownie zmiksuj na niskich obrotach. Wyłóż blachę (najlepiej ok. 20 x 30 cm) papierem do pieczenia i przelej do niej ciasto. Rozgrzej piekarnik do 175 °C . Włóż ciasto i piecz przez ok. 25 minut.

Umyj jabłka, obierz ze skórki i usuń gniazda. Zetrzyj jabłka na tarce z grubymi oczkami i przełóż do garnka. Dodaj resztę masła. Gotuj przez kilka minut na niewielkim ogniu.

Dosyp 2 galaretki i gotuj przez kolejne 5 minut, aż galaretka będzie całkowicie rozpuszczona. Powstanie masa podobna do galaretki jabłkowej. Odstaw mieszankę do ostygnięcia. Gdy ciasto również ostygnie, posmaruj je dokładnie masą.

Połącz żelatynę z wodą i podgrzej na niewielkim ogniu, aż do rozpuszczenia. Ubij śmietanę kremówkę (musi być wcześniej dobrze schłodzona).

Jogurt grecki wymieszaj z serkiem mascarpone, dodaj cukru pudru. Podczas mieszania, powoli dodawaj po 1 łyżce rozpuszczoną żelatynę i śmietanę. Zetrzyj na tarce z grubymi oczkami czekoladę i dodaj do kremu, dokładnie wymieszaj.

Wyłóż krem na warstwę jabłkową na cieście (gdy będzie schłodzona). Całość wstaw do lodówki na ok. 1,5 godziny.

Ten wyśmienity jabłecznik podawaj do herbaty, kakao lub gorącej czekolady. Najlepszy na jesienne spotkania ze znajomymi. Smacznego!

You might also like

Comments are closed.

error: Zakaz kopiowania treści!