Eleganckie danie zamiast kotletów: 15 min i gotowe. Zapomnisz o innych przepisach.

Ciastka waflowe są niezbędnym produktem dla tych, którzy nie mają dużo czasu na gotowanie. Słodkie desery z wykorzystanie wafli zna chyba każdy, ale co powiesz na spróbowanie przekąski z ich udziałem ale na słono, z mięsem mielonym?

W 15 minut możesz przyrządzić szybka ucztę dla rodziny lub niespodziewanych gości. Poznaj przepis na leniwe paszteciki z ciastek waflowych .

Szybkie przygotowanie to główny atut tego przepisu. A dzięki nadzieniu możesz eksperymentować w nieskończoność: smażone pieczarki, puree ziemniaczane, ser z ziołami to tylko niektóre opcje jakie możesz wykorzystać. Możesz dodać swoje ulubione warzywa, mieloną paprykę, czosnek, surowe tarte ziemniaki lub ugotowany ryż.

Składniki

  • Ciastka Waflowe 6 sztuk
  • Mielona wołowina 500 g
  • Jajko 3 sztuki
  • Cebula 1 sztuka
  • Olej słonecznikowy 2 łyżki. l
  • Pieprz czarny (mielony) do smaku
  • Sól do smaku
  • Mleko 50 ml

Przygotowanie

1. Dodaj do mięsa zmieloną bądź drobno pokrojoną cebulę, 1 jajko, sól, pieprz. Dokładnie wymieszaj.

2. Rozłóż kilka łyżek nadzienia na cieście waflowym. Przykryj drugim waflem, lekko dociśnij dłonią. Pokrój powstałą kanapkę na 6 kawałków jak pizzę. Zrób to samo z pozostałymi waflami i nadzieniem mięsnym.

3. Wlej mleko do małej miski, dodaj pozostałe jajka, wymieszaj. Zanurz kawałki wafli w mieszance mleka z jajami i smaż po obu stronach na rozgrzanej patelni z dodatkiem oleju słonecznikowego. Czas smażenia zależy od grubości warstwy mielonego mięsa. Gotowe, smacznego!

You might also like

Comments are closed.

error: Zakaz kopiowania treści!