Ciasto budyniowe z jabłkami: 2 jabłka, 3 jajka, odrobina mąki… i pyszne ciasto na stole – rozpływa się w ustach

Ciasto budyniowe z jabłkami to uniwersalny deser, doskonały zarówno do codziennej kawy, jak i na ważne uroczystości.

Składniki na krem:

  • 1 jajko
  • 50 g cukru
  • 250 ml mleka
  • 15 g skrobi kukurydzianej
  • pół opakowania cukru waniliowego

Składniki na ciasto (dla formy o wymiarach 18 cm x 24 cm)

  • 2 jajka
  • 100 g cukru
  • 100 ml mleka w temperaturze pokojowej
  • 200 g przesianej mąki
  • pół opakowania cukru waniliowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 małe jabłka

Sposób wykonania:

Zacznij od przygotowania kremu.

Wymieszaj ze sobą cukier, skrobię oraz mleko i zagotuj jako gęsty budyń. Odstaw masę do ochłodzenia, po czym przykryj folią.

Przygotuj ciasto.

Jajka ubij z dwoma rodzajami wyżej wymienionych cukrów. Przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia i dodaj do ubitych jaj.

Obierz jabłka i usuń z nich pestki, a następnie pokrój w plasterki i dodaj do ciasta. Całość wymieszaj i wlej do formy.

Przy pomocy szprycy cukierniczej na wierzchu ciasta stwórz kratkę z kremu budyniowego.

Ciasto piecz w 180 stopniach przez około 30 minut.

You might also like

Comments are closed.

error: Zakaz kopiowania treści!