Najciekawsze i najpopularniejsze przepisy kulinarne w sieci!

Ciasto Krakowskie z pianką. Wygląda przepysznie, z pewnością nie jadłaś tak dobrego.

Przepis na prawdziwą słodycz kulinarną – ciasto z kremem, owocami i rozpływającą się w ustach pianką.

Do przygotowania ciasta potrzebujesz:

Ciasto:

  • 250 gram mąki
  • 50 gram cukru
  • 1 łyżeczkę proszku do pieczenia
  • 100 gram masła
  • 3 żółtka

Krem:

  • szklankę (250 ml) mleka
  • 100 gram masła w temperaturze pokojowej
  • 50 gram cukru
  • 1 torebkę cukru waniliowego
  • 1 żółtko
  • 1 łyżkę mąki pszennej
  • 1 łyżkę skrobi ziemniaczanej

Pianka:

  • 4 białka jajek
  • 125 gram cukru pudru
  • 0,5 łyżki skrobi ziemniaczanej

Opcjonalnie:

  • 225 gram mrożonych owoców według własnego uznania

Etap I – przygotowanie:

Na początku wsyp do miski 200g przesianej uprzednio mąki. Następnie dodaj pokrojone na mniejsze kawałki masło. Wszystkie składniki wymieszaj rękami.

Etap II – podejście do wyrobu:

Dokładnie wymieszane składniki z etapu I przygotuj tak, aby osiągnęły formę kruchej mieszanki. Do powstałej masy dodaj cukier, proszek do pieczenia oraz żółtka.

Następnie dodaj pozostałą część mąki i zacznij wyrabiać jednolite ciasto. Jeśli zauważysz, że jest ono zbyt kruche – dodaj odrobinę wody.

W dalszej kolejności przystąp do wyłożenia blachy papierem o wymiarach 25 x 30 lub 20 x 30 w taki sposób, aby krawędzie papieru wystawały lekko poza formę.

Powstałe ciasto dokładnie rozwałkuj, powoli nawiń na wałek, a kolejno przełóż na spód przygotowanej formy.

Pamiętaj, aby całe ciasto rozprowadzić gładko i równomiernie wzdłuż jej długości. Brzegi dociśnij delikatnie palcami.

Na wierzch ciasta posyp ulubione, mrożone owoce, np. maliny, borówki, jagody, Kolejno zacznij ubijać 4 białka z cukrem i stopniowo dodawaj do niej skrobię.

Zwróć uwagę, żeby powstała piania była sztywna i wysmaruj nią całą powierzchnię ciasta.

Przygotowaną całość piecz w temperaturze 180° C przez 40 minut (jeśli zauważysz, że pianka zaczyna się przypalać, przykryj ją folią).

W czasie pieczenia, wymieszaj mąkę, cukier, skrobię, cukier waniliowy oraz żółtko w mleku. Z wymienionych składników ugotuj gęsty krem budyniowy.

Przygotowaną masę ostudź i wymieszaj ze schłodzonym kremem (pamiętaj, żeby masło dodawać łyżeczkami). Tak przygotowane, schłodzone ciasto przekrój na 2 części i wyciągnij z formy.

Jedną połowę umieść na talerzu do serwowania, posmaruj ją kremem, a następnie połóż na niej drugą połowę ciasta.

Smacznego!

You might also like

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.

error: Zakaz kopiowania treści!