Ciasto Krakowskie z pianką. Wygląda przepysznie, z pewnością nie jadłaś tak dobrego.

Na początku wsyp do miski 200g przesianej uprzednio mąki. Następnie dodaj pokrojone na mniejsze kawałki masło. Wszystkie składniki wymieszaj rękami.

Etap II – podejście do wyrobu:

Dokładnie wymieszane składniki z etapu I przygotuj tak, aby osiągnęły formę kruchej mieszanki. Do powstałej masy dodaj cukier, proszek do pieczenia oraz żółtka.

Następnie dodaj pozostałą część mąki i zacznij wyrabiać jednolite ciasto. Jeśli zauważysz, że jest ono zbyt kruche – dodaj odrobinę wody.

W dalszej kolejności przystąp do wyłożenia blachy papierem o wymiarach 25 x 30 lub 20 x 30 w taki sposób, aby krawędzie papieru wystawały lekko poza formę.

Powstałe ciasto dokładnie rozwałkuj, powoli nawiń na wałek, a kolejno przełóż na spód przygotowanej formy.

Pamiętaj, aby całe ciasto rozprowadzić gładko i równomiernie wzdłuż jej długości. Brzegi dociśnij delikatnie palcami.

Na wierzch ciasta posyp ulubione, mrożone owoce, np. maliny, borówki, jagody, Kolejno zacznij ubijać 4 białka z cukrem i stopniowo dodawaj do niej skrobię.

You might also like

Comments are closed.

error: Zakaz kopiowania treści!