Najciekawsze i najpopularniejsze przepisy kulinarne w sieci!

Soczysta rolada z mięsa mielonego: Tak przygotowała je moja babcia, aż ślinka leci na sam widok. Oto przepis

Przekonaj się jak łatwo można przygotować pyszną roladę z mięsa mielonego.

Ten smak przypomni Ci dzieciństwo i pyszny, domowy obiad jak u babci czy mamy. Rolada jest bardzo smaczna i szybka w przygotowaniu. Co ważne, smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno.

Z powodzeniem więc sprawdzi się na pożywny obiad lub jako dodatek do kanapek. Rolada nadaje się też do mrożenia, dzięki czemu możesz mieć szybki obiad na stole w każdej chwili.

Składniki:

  • 1 kilogram mięsa mielonego (może być wieprzowina, ale też inne mięso wedle uznania),
  • 100 ml mleka,
  • 2-3 ząbki czosnku,
  • przyprawy: sól, pieprz, słodka papryka, zioła prowansalskie, bazylia, kminek.

Nadzienie:

  • musztarda albo ketchup (wedle uznania),
  • tarty żółty ser.

Dodatkowo: kwaśna śmietana.

Przygotowanie:

Mięso najlepiej przyszykować wieczór wcześniej. Mięso mieszamy z mlekiem (około 100ml), dodajemy też przeciśnięty przez praskę czosnek i przyprawy.

Następnego dnia dzielimy mięso na dwie części. Formujemy z nich dwa prostokątne placki. Smarujemy je musztardą (lub ketchupem) i posypujemy serem.

Delikatnie zwijamy placki w rolady, a następnie wykładamy na blaszce do pieczenia.

Wierzch roladek można obficie polać kwaśną śmietaną.

Na koniec wkładamy do piekarnika na 45 minut i pieczemy w temperaturze 200 stopni.

Smacznego!

You might also like

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.

error: Zakaz kopiowania treści!