Jak gotować ciasto francuskie w zaledwie 10 minut. Przepis, do którego często wracam.

Do pieczenia bardzo często stosuje ciasto francuskie. Można je nadziać wieloma rzeczami od mięs po budyń czy owoce wszelkiego rodzaju. W rezultacie otrzymujesz chrupiące, rumiane i miękkie wypieki.

Klasyczny przepis na ciasto francuskie zajmuje sporo czasu i wymaga dużo pracy. Na szczęście znaleźliśmy sposób, w jaki można je zrobić w zaledwie 10 minut!

Składniki:

  • Mąka pszenna 500 g
  • Margaryna 200 g
  • Żółtko jaja 1 sztuka
  • Kefir 100 ml
  • Sól szczypta

Przygotowanie:

1. Dodaj do mąki miękką margarynę (może być masło) i sól, dłońmi połącz składniku uzyskując swojego rodzaju „okruchy”.

2. Wlej kefir i żółtko, zagnieć ciasto. Ciasto możesz użyć od razu, ale lepiej jest je umieścić w lodówce na 10–15 minut, owinięte folią spożywczą.

Z tego ciasta otrzymasz co najmniej 3 blachy wypieków. Dobry argument, aby zapisać przepis i go oczywiście używać!

You might also like

Comments are closed.

error: Zakaz kopiowania treści!