Gorące bułki z ziemniakami i grzybami: przekąska, która jest uwielbiana bardziej niż mięso.

Dziś chce Wam przedstawić przepis na kolejna oryginalna przekąskę z placków tortilli : gorące ślimaczki z ziemniakami i grzybami.

Są bardzo pyszne, szybko się je przyrządza i pięknie wyglądają, dlatego idealnie nadadzą się na spotkanie z przyjaciółmi czy nawet popołudniową przekąskę.

Składniki

  • Placki z tortilli 2 sztuki
  • Ziemniaki 500 g
  • Cebula 1 sztuka
  • Czosnek 3 ząbki
  • Pieczarki 300 g
  • Zioła 1 pęczek
  • Olej słonecznikowy 4–5 łyżki
  • Sól do smaku
  • Pieprz czarny (mielony) do smaku

Przygotowanie

1. Obrane ziemniaki ugotuj w osolonej wodzie na miękko.

2. Podczas ich gotowania posiekaj drobno cebulę i podsmaż na 2 łyżkach oleju słonecznikowego przez około 3 minuty, potem dodaj  oczyszczone i pokrojone grzyby, smaż kolejne 5-7 minut.

3. Ziemniaki utłucz na purre, dodaj pieczarki z cebulą, posiekane zioła i czosnek. Dopraw nadzienie solą i pieprzem.

4. Połóż połowę nadzienia na placku tortilli i rozsmaruj równomiernie po całości. Przykryj je drugim arkuszem tortilli, na którym również rozłożysz nadzienie. Zwiń je ostrożnie w rolkę. Pokrój na małe kawałki o szerokości około 2 cm, smaż na gorącym oleju z dwóch stron.

Podawaj do stołu gorące Lavash, mogą one być pełnym daniem głównym, podaj je tylko z ulubioną sałatką. Powiedz swoim znajomym o przepisie, na pewno się im spodoba!

You might also like

Comments are closed.

error: Zakaz kopiowania treści!