Super prosty przepis na ciasto miodowe: bez wyrabiania ciasta i wałkowania. Pysznie i szybko

Ciasto miodowe zalicza się do klasyki domowych wypieków! Wspaniale wygląda, a aromat fascynuje!

Dzisiejszy przepis nie będzie zawierał śliwek czy orzechów – w końcu nie wszyscy je lubią. Warto w takiej sytuacji mieć pod ręką przepis, który ich nie zawiera.

Podane składniki pasują idealnie na blachę o średnicy 26cm więc ciasto będzie dość duże. Jeżeli wolisz mniejsze wymiary to dzieląc składniki na pół wystarczy Ci blacha o średnicy 20cm. Możesz oczywiście wszystko dostosować do własnych potrzeb!

Składniki:

  • Mąka pszenna – 4 szklanki
  • Jajka – 6 sztuk
  • Cukier – 2 szklanki
  • Miód – 6 łyżek
  • Kwaśna śmietana – 2 szklanki
  • Masło – 150g
  • Soda – 1 łyżeczka
  • Ocet – 1 łyżka

Przygotowanie:

Zacznij od rozpuszczenia masła w kąpieli wodnej. Następnie dodaj szklankę cukru oraz miód. Wszystko wymieszaj. Dodaj jajka i sodę wymieszaną z octem i znowu wszystko dobrze wymieszaj.

Dodaj mąkę i wymieszaj wszystko mikserem. Tak przygotowaną mieszaninę rozdziel łyżką na 8-10 równych części.

Do pieczenia użyj pergaminu wyciętego w kształt koła lub użyj okrągłej, silikonowej formy. Każde ciasto piecz przez około 12 minut w 180 stopniach.

Wymieszaj śmietanę i jedną szklankę cukru, a następnie posmaruj nią ciasta, a na końcu boki i górę.

Możesz również udekorować całość płatkami czekolady lub świeżymi owocami w zależności od preferencji gości. Smacznego!

You might also like

Comments are closed.

error: Zakaz kopiowania treści!