Smaczne ciasteczka z dżemem – super prosty przepis. Lepiej go zapisz, bo tak dobrych nie kupisz w sklepie.

Nie ma nic lepszego od domowych, świeżych, dopiero wyjętych z piekarnika ciasteczek, a jeżeli do tego będą z Twoim ulubionym dżemem, to idealnie będą pasować na słodki podwieczorek lub do poobiedniej kawy.

Jeżeli w chwilach przerwy lub relaksu lubisz przekąsić sobie coś pysznego to ten przepis jest właśnie dla Ciebie!

Składniki:

  • 120g masła
  • 125g kwaśnej śmietany
  • 100g dowolnego dżemu
  • łyżka cukru (opcjonalnie troszkę więcej)
  • 250g mąki pszennej
  • 10g cukru waniliowego
  • odrobina skórki z pomarańczy do smaku
  • cukier puder do posypania

Przygotowanie:

Na początek przesiej mąkę i wyjmij masło z lodówki, aby zmiękło. Następnie należy dokładnie wymieszać ze sobą wszystkie składniki poza dżemem i cukrem pudrem.

Powstałe w ten sposób ciasto zagnieć i rozdziel na dwie równe części. Zawiń obie w folię aluminiową i wstaw do lodówki na 30 minut.

Schłodzone ciasto należy rozwałkować, tak by przypominało prostokąt. Kolejnym krokiem będzie pokrojenie go w paski, mniej więcej o szerokości 7 centymetrów.

Będą one nadziewane dżemem, a następnie zawinięte, tak jak tworzy się roladę. Ruloniki trzeba pokroić na mniejsze kawałki. W ten sam sposób postępuj z drugą częścią ciasta.

Uformowane już ciasteczka należy piec na blasze przez 20 minut w temperaturze 180 stopni. Upieczone świetnie smakują posypane cukrem pudrem.

Ciasteczka piecze się szybko, a jeszcze szybciej je! Smacznego!

You might also like

Comments are closed.

error: Zakaz kopiowania treści!