W świątecznej kuchni ludów Azji często występuje właśnie ta potrawa, osetyjskie ciasto z serem i zielenią. Patrząc pierwszy raz na te pachnące, rumiane ciasto, nie mogłam uwierzyć, że jest przygotowane tak szybko i łatwo! A pachnie tak apetycznie, że nie można się mu oprzeć!


1. Najpierw musisz przygotować ciasto. Rozpuścić drożdże w 0,5 szklance jogurtu. Wsyp mąkę i sól do dużej miski. Tam też wlej pozostały kefir, drożdże i miękkie masło. Zagnieć miękkie ciasto, przykryj ręcznikiem i pozostaw w ciepłym miejscu na 1,5-2 godziny. Ciasto powinno podwoić swoją objętość.

2. Teraz możesz przystąpić do przygotowania nadzienia. Umyj zioła, osusz i drobno posiekaj. Ser rozgnieć widelcem, wymieszaj z ziołami, dodaj śmietanę i dobrze wymieszaj. Posól i popieprz nadzienie tuż przed włożeniem go do ciasta.

3. Oprósz mąką stolnice i uformuj z ciasta placek o grubości 1–1,5 cm Umieść farsz na środku.

4. Połącz końce ciasta u góry i sklej dobrze palcami.

5. Dłońmi uformuj z ciasta duży płaski placek.

6. W środku ciasta zrób dziurkę.

7. Piecz ciasto w piekarniku nagrzanym do 200 ° C przez 15–20 minut. Gdy ciasto zostanie upieczone, posmaruj je masłem. Gotowe!

To ciasto można podawać na ciepło, bądź na zimno.

Osetyjskie ciasto z serem i ziołami to bardzo smaczne i sycące danie. Przekonaj się o tym sama i podziel się przepisem ze znajomymi!
Comments are closed.