Idealny przepis na cienkie paszteciki! 5 minut i gotowe

Jeśli brak Ci pomysłu co zrobić z ziemniakami pozostałymi z obiadu, mam na to sposób! Te danie jest hitem w mojej kuchni, smakuje każdemu, jest ekonomiczne a do tego proste w przygotowaniu.

Farsz możesz zrobić według swojego uznania i gustu. Nie ograniczaj się do ziemniaków i kapusty, twaróg z ziołami i czosnkiem, duszone grzyby z cebulą lub ser, będą również dobrym rozwiązaniem.

Składniki

  • Mąka pszenna 900 g
  • Kefir 500 ml
  • Jajko 2 sztuki
  • Cukier 2 łyżki
  • Suche drożdże 9 g
  • Sól 1 łyżeczka
  • Puree ziemniaczane według uznania
  • Biała kapusta według uznania
  • Pieprz czarny (mielony) do smaku
  • Olej słonecznikowy do smaku
  • Cebula 1 sztuka
  • Margaryna 100 g

Przygotowanie

1. Rozpuść margarynę i wymieszaj ją z kefirem, jajkami, cukrem i solą. Mieszanina powinna być w temperaturze pokojowej lub nieco cieplejsza. Gdy będzie gotowa, dodaj drożdże i odstaw na 10 minut.

2. Stopniowo dodawaj przesianą mąkę, wyrabiaj bardzo miękkie, elastyczne ciasto. Ciasto posmaruj olejem słonecznikowym, a następnie umieść w misce i przykryj drugą większa miską , pozostaw w ciepłym miejscu na 40 minut.

3. Przygotuj nadzienie. Wymieszaj puree ziemniaczane, sól i pieprz, dodaj trochę smażonej cebuli, kiszoną kapustę i wymieszaj.

4. Następnie wyjmij ciasto, podziel na porcje i zacznij tworzyć średniej wielkości paszteciki. Rozwałkuj kawałek ciasta, włóż do niego farsz, złącz krawędzie i dłońmi uformuj dość płaski placek.

5. Smaż paszteciki na patelni z masłem do złotego koloru po obu stronach. Smacznego!

Eksperymentuj i dziel się naszymi przepisami ze znajomymi!

You might also like

Comments are closed.

error: Zakaz kopiowania treści!