Delikatne cienkie ciasto, soczyste nadzienie serowe rozpływające się w ustach. Sekret tego ciasta tkwi w jednym szczególe

Wszyscy w naszej rodzinie uwielbiają sery i wszelkiego rodzaju wypieki. Kiedyś odwiedzałem moją dziewczynę, a ona poczęstowała mnie tym wspaniałym daniem. Delikatne cienkie ciasto i soczyste nadzienie serowe rozpływające się w ustach!

Spisałem przepis, a potem niejednokrotnie przyrządzałem te danie mojej rodzinie. A dziś podzielę się z Tobą tym przepisem!

SKŁADNIKI

  • 100 ml wody
  • 3 jajka
  • 500 g mąki pszennej
  • 400 g sera Suluguni ( ze względu na to, że trudno go u nas kupić można go zastąpić innymi ulubionymi serami (pół na pół) – fetą z mozzarellą lub parmezan z twarogiem.
  • 300 g twardego sera
  • 100 g masła
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 łyżki oliwy z oliwek

PRZYGOTOWANIE

1. Najpierw musisz przygotować ciasto. Przesiej mąkę na stole, zrób po środku małe wgłębienie i wlej wodę, 2 jajka, sól i oliwę z oliwek. Zagnieć ciasto i pozostaw je na 30 minut.

Teraz podziel ciasto na 5 części, tak aby 4 były takie same, a piąte trochę większe niż pozostałe. Rozwałkuj każdy kawałek ciasta na cienki placek.

2. Zagotuj wodę w rondlu i umieść w nim każdą warstwę ciasta po klei. Woda powinna wciąż powoli się gotować. Następnie każde ciasto włóż do pojemnika z zimną wodą na około 30 sekund i osusz ciasta na ręcznikach papierowych.

3. Zetrzyj twardy ser i suluguni na grubej tarce, dokładnie wymieszaj.

4. W naczyniu do pieczenia, nasmarowanym masłem, rozłóż największą warstwę ciasta, tak aby krawędzie zwisały. Teraz połóż warstwę startego sera i posyp startym masłem.

Zrób tak z każdą warstwą ciasta z wyjątkiem ostatniej. Połóż ostatnią warstwę ciasta, na niej ułóż boki pierwszego ciasta i zepnij je wykałaczkami jak na obrazku poniżej. Posmaruj je roztrzepanym żółtkiem.

5. Teraz piecz ciasto w piekarniku w temperaturze 180 stopni przez około 30–40 minut. Twoje ciasto jest gotowe, pozostaje wyjąć wykałaczki, pokroić na kawałki i można podawać do stołu! Tylko nie zapominaj, że to gorąca przekąska. Smacznego!

Przepis wymaga trochę pracy, ale uwierz mi, warto! Takie smaczne i sycące ciasto z pewnością zachwyci wszystkich gości i domowników!

You might also like

Comments are closed.

error: Zakaz kopiowania treści!