Domowe ciasto francuskie

Wiele gospodyń domowych nie przygotowuje ciasta francuskiego, ponieważ uważa, że jest to długa i żmudna praca. Oczywiście najpierw musisz ugniatać, rozwałkować, a następnie nakładać jedną warstwę, drugą … Ale wszystko można zrobić znacznie łatwiej, w zaledwie 10 minut. Nie wierzysz? Sprawdź ten przepis!

© Depositphotos

Domowe ciasto francuskie

SKŁADNIKI

  • 200 g margaryny
  • 1 jajko
  • 100 ml śmietany
  • 350 g mąki
  • szczypta soli

PRZYGOTOWANIE

1. Połącz mąkę z margaryną, ugniatając ją dłońmi.

© Depositphotos

2. Oddziel żółtko od białka. Dodaj żółtko do margaryny i mąki.

© Depositphotos

3. Na końcu dodaj śmietanę. Jeśli nie masz śmietany, kefir też się nada idealnie.

© Depositphotos

4. Teraz wyrabiaj ciasto. Powinno być elastyczne i miękkie. Jeśli ciasto przykleja się do twoich dłoni, dodaj trochę mąki. Włóż ciasto do lodówki.

© Depositphotos

5. Ciasto jest gotowe. Pozostaje teraz przygotować z niego swoje kulinarne arcydzieło. Ja na przykład uwielbiam robić języki z ciasta francuskiego. Konieczne jest tylko rozwałkowanie gotowego ciasta i pocięcie go na trójkąty.

6. W misce, ubij białka, a w do innego pojemnika wsyp cukier. Zanurz trójkąty w białku, a następnie w cukrze. Umieść języczki na blasze do pieczenia i piecz na złoty kolor.

Taka przekąska znika natychmiast, ponieważ jest niesamowicie smaczna. Jednak z tym ciastem możesz zrobić wszystko co tylko chcesz, nadziać jabłkami, brzoskwinią, mięsem…

Jak przepis? Pamiętaj, aby podzielić się z przyjaciółmi!

You might also like

Comments are closed.

error: Zakaz kopiowania treści!