Oryginalny przepis na cukinię na zimę, którą babcia zawsze nas częstowała. Uwielbiam

Oto przepis na smaczną i zdrową cukinię. Potrawa dzięki niepowtarzalnemu smakowi długo zostaje w pamięci. Delikatny charakter smaku na długo zostanie w głowach domownikom.

Sposób przygotowania cukinii jest prosty, dzięki czemu przepis jest tak chętnie wybierany przez gospodynię domowe. Sprawdź, a nie pożałujesz.

Składniki: 

  • 1500 g cukinii
  • 4 całe kawałki czosnku
  • łycha stołowa soli
  • 1 mniejsza łyżeczka, drobno zmielonego czarnego pieprzu
  • 3 łychy stołowe cukru
  • pół szklanki oleju słonecznikowego
  • pół szklanki octu
  • papryka chilli
  • koper – 20 gram
  • pietruszka – 20 gram

Sposób przygotowania:

Pierwszym krokiem jest dokładne obranie cukinii. Następnie należy pokroić każdą na mniejsze kawałki. Tutaj najlepszą techniką jest przekrojenie na pół następnie pocięcie wzdłuż. Tak przygotowane warzywa przełóż do większej miski, żeby dodać resztę składników.

Przypraw czosnkiem drobno posiekanym lub przeciśniętym przez maszynkę. Następnie posyp danie cukrem i solą, dodaj czarny pieprz na koniec polej olejem, który pomoże w stworzeniu sosu nadającego smaku. Całość zalej octem.

Przygotuj koper, pietruszkę i paprykę krojąc na drobne kawałki. Wysyp do miski z cukinią. Po wymieszaniu składników całość należy odstawić na 3 godziny żeby przeszło smakiem. Gotową cukinię umieszczamy we wcześniej przygotowanych słoikach.

Gotową cukinię po 3 godzinach umieszczamy z powstałym sosem w słoikach, jak zabraknie dolewamy wody. Potem poddajemy słoje 8 minutowej sterylizacji, po której wyjmujemy słoje na koc, kładziemy do góry nogami i zawijamy. Gdy przetwory wystygną umieszczamy je w chłodnym miejscu np. spiżarce.

You might also like

Comments are closed.

error: Zakaz kopiowania treści!