Przekąska z cukinii, która powala na kolana. Hit każdego przyjęcia.

Łatwa i szybka w przygotowaniu przystawka z cukinii. Cukinia zawiera potas, żelazo, magnez, beta-karoten oraz jest bogata w witaminy.

Dlatego podczas sezonu na cukinię, warto ją wykorzystać w kuchni. Dzisiaj zaprezentuje Ci prosty przepis na przystawkę z cukinii. Jestem pewna, że przypadnie do gustu wszystkim Twoim domownikom, a Tobie przygotowanie jej, nie sprawi trudności.

Będziesz potrzebować:

  • 2-3 cukinie
  • 1-2 jajka
  • 100 ml jogurtu naturalnego
  • 3 ząbki czosnku
  • sól i pieprz do smaku
  • odrobina mąki pszennej
  • olej do smażenia.

Przygotowanie:

Cukinię obierz ze skórki i pokrój na plasterki o grubości mniej więcej jednego centymetra. Przypraw cukinię solą, pieprzem i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Następnie przygotuj ciasto. Musisz wymieszać jajka z solą i jogurtem. Stopniowo dodawaj mąkę, ciągle mieszając tak, aby masa była płynna. Rozgrzej olej na patelni, obtocz cukinię z dwóch stron w mące, później zanurz w cieście.

Na koniec usmaż ją na złocisty kolor. Usmażoną cukinię odłóż na chwilę na suchy ręcznik papierowy, żeby wchłonął resztki oleju. Teraz możesz już delektować się pysznym smakiem cukinii. Smacznego!

You might also like

Comments are closed.

error: Zakaz kopiowania treści!