Przepis na naleśniki z mięsem – nie jadłam dawno tak dobrze zrobionych. Tak przygotowała je moja babcia.

Naleśniki z mięsem to danie nietypowe, jednak od momentu, gdy pierwszy raz je zrobiłam – nie znikają z naszego domowego menu.

Totalny hit, którym zajadają się domownicy, ale i goście przychodzący w odwiedziny. Pyszny smak gwarantowany Idealne na obiad, ale i kolację. Bardzo sycące i pięknie wyglądające.

Do zrobienia naleśników z mięsem potrzebujemy:

  • 750 ml mleka
  • 200 g wieprzowiny
  • 500 g filetu z kurczaka
  • 7 jajek
  • 1 cebulę
  • 2 duże łyżki cukru
  • 260 g mąki pszennej
  • 3 małe łyżki oleju słonecznikowego
  • sól
  • Dodatkowo przyprawiamy wedle uznania.

Przygotowanie naleśników z mięsem jest bardzo proste i wygląda następująco:

Mikserem ubijamy 4 jajka z cukrem i solą, następnie dodajemy 600 ml mleka, mąkę i olej słonecznikowy. Mieszamy i ze zrobionej masy smażymy naleśniki. Wieprzowinę i filet z kurczaka wraz z cebulką przepuszczamy przez maszynę do mięsa.

Dodajemy 100 ml mleka i wszystko razem mieszamy. Na tym etapie można przyprawić mięso wedle uznania. Na naleśniki nakładamy cienką warstwę mieszanki.

Widelce ubijamy 3 całe jajka, 50 ml mleka oraz sól. Na patelni wcześniej przygotowane naleśniki smażymy na małym ogniu z rozgrzanym olejem słonecznikowym. Smażymy do zarumienienia naleśników i do momentu usmażenia farszu.

Po usmażeniu przekładamy na talerz, odsączamy z nadmiaru tłuszczu. Takie naleśniki są gotowe do podania. Smacznego! 

You might also like

Comments are closed.

error: Zakaz kopiowania treści!