Unikalny przepis na pieczone ziemniaczki. Frytki z restauracji chowają się do tego dania.

Wszyscy korzystają z ziemniaków i trudno, by kogokolwiek zaskoczyły.

Wydają się banalne i częste przygotowywanie ich, na pewno nie wskazuje na to, że mogą czymkolwiek zadziwić. Jednak co, jeśli ci powiem, że mam zupełnie nowy i genialny sposób na przygotowanie ich?

Właśnie tak, mam nowy sposób! Sekret ich nietypowego smaku tkwi w marynacie. Dodatkowo powiem, że przepis ten jest szybki i niedrogi. Sam przepis jest tak prosty, że nie ma potrzeby go nigdzie zapisywać. Każdy da radę go zapamiętać. Spróbuj je przygotować i zaskoczyć gości!

Składniki:

  • 1kg ziemniaków
  • 40g sosu sojowego
  • 2 do 3 ząbków czosnku
  • 40g oleju słonecznikowego
  • 1 pęczek ziół do smaku
  • sól i pieprz do smaku

Składniki sosu:

  • 100g śmietany
  • 2 łyżki majonezu
  • 1 łyżeczka bazylii
  • sól i pieprz do smaku

Jak to zrobić krok po kroku:

W pierwszej kolejności obieramy ziemniaki, kroimy w ćwiartki i wrzucamy do garnka z wodą. Nie solimy jej i gotujemy ziemniaki na półtwardo. Wystarczy do tego około 5 do 7 minut.

W trakcie kotowania ziemniaków przechodzimy do zrobienia sosu. Czosnek przepuszczamy przez praskę i mieszamy razem z sosem sojowym. Do tego dodajemy olej słonecznikowy, sól oraz pieprz do smaku. Wszystko dokładnie mieszamy trzepaczką.

Kartofle delikatnie studzimy. Wlewamy sos sojowy na warzywa i równomiernie go rozprowadzamy tak, by pokryły całość. Przykrywamy naczynie pokrywką i delikatnie potrząsamy.

Blaszkę smarujemy olejem słonecznikowym i rozkładamy na jej powierzchni wcześniej przygotowane ziemniaki. Pilnujemy by były między nimi delikatne odstępy. Pieczemy je w temperaturze 200 stopni przez około 15 do 20 minut.

Ziemniaki gotowe! Można je także podawać z sosem śmietankowym, lecz nawet bez nich są pyszne. Smacznego!

You might also like

Comments are closed.

error: Zakaz kopiowania treści!