Mój wujek, szef kuchni pewnej restauracji dał mi przepis na tą pyszną przekąskę z cukinii. Każdy ją pokocha.

dania z cukinii w piekarniku

Dzisiaj powiem Ci o dwóch prostych przepisach na pyszną cukinii z piekarnika. Te dania są nie tylko smaczne ale i zdrowe oraz dietetyczne.

Soczyste warzywo, pachnąca i chrupiąca skórka to idealna propozycja dla osób na diecie, ale nie tylko. A do tego smakuje lepiej niż smażona.

pyszne dania z cukinii w piekarniku

Cukinia z przyprawami w piekarniku – SKŁADNIKI:

  • 3-4 młodych cukinii
  • 1 łyżeczka papryki
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka oleju roślinnego
  • 50 g twardego sera

PRZYGOTOWANIE:

Pokrój cukinię na plasterki o długości około 5 cm i posól.

W osobnej misce wymieszaj olej roślinny, przyprawy, tarty ser i przeciśnięty przez praskę czosnek. Cukinię zanurz w panierce i połóż na blasze do pieczenia lub na ruszcie piekarnika.

przepisy na cukinię w piekarniku

Piecz cukinię w piekarniku, rozgrzanym do 200 stopni przez 15–20 minut.

Podawaj na gorąco ze śmietaną lub sosem jogurtowym. Smacznego!

przepis ze zdjęciami cukinii w piekarniku

Chrupiąca cukinia w bułce tartej

SKŁADNIKI

  • 2-3 młode cukinię
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżka mąki
  • 1 łyżka bułki tartej lub sezamu
  • 2 jajka
  • 1 łyżka śmietany
  • 0,5 łyżeczki chmiel suneli (opcjonalnie)
  • 0,5 łyżeczki kurkumy
  • 0,5 łyżeczki granulowanego czosnku

PRZYGOTOWANIE:

Cukinię pokrój w małe kawałki. Posól i odstaw na 15 minut. Następnie odcedź płyn i osusz je papierowym ręcznikiem.

cukinia w piekarniku

Wysuszoną cukinię oraz mąkę włóż do torebki foliowej, zawiąż i potrząsaj zawartością, aby równomiernie rozprowadzić mąkę na warzywach.

Wymieszaj bułkę tartą lub sezam z przyprawami.

Ubij jajka ze śmietaną i szczyptą soli.

cukinia na zdjęciu piekarnika

Alternatywnie możesz zanurzyć cukinię w jajku, a następnie w bułce tartej.

Umieść panierowaną cukinię na blasze do pieczenia i piecz w piekarniku nagrzanym do 220 stopni przez 15 minut.

potrawy z cukinii w piekarniku pp

Podawaj chrupiącą cukinię z kwaśną śmietaną lub sosem czosnkowym. Smacznego!

Cukinia w piekarniku z serem

Ta zdrowa, niskokaloryczna przekąska przygotowywana jest śmiesznie prosto i niezwykle szybko : kroimy, panierujemy, pieczemy i gotowe!

You might also like

Comments are closed.

error: Zakaz kopiowania treści!