Pyszne delikatne rogaliki w 20 minut bez jaj i mleka. Przepis od mojej babci

Masz ochotę na jakieś słodkie wypieki, ale nie posiadasz akurat żadnych jajek, ani mleka w lodówce? Wypróbuj przepis na niewielkie, ale przepyszne rogaliki z nadzieniem. Robi się je szybko i nie potrzeba wielu składników. Twoi goście i domownicy nie uwierzą, że rogaliki na wodzie mogą być tak dobre.

Składniki

  • mąka (3 szklanki)
  • cukier (1 łyżka)
  • dżem (cały słoik)
  • ciepła woda (1 szklanka)
  • drożdże (30 g)
  • olej słonecznikowy (pół szklanki)
  • szczypta soli

Przygotowanie

Wlej ciepłą wodę do miski. Rozpuść w niej drożdże, cukier i szczyptę soli. Odczekaj kilka minut. Następnie przesiej mąkę do drugiego naczynia. Do mąki dodaj drożdże oraz olej słonecznikowy. Rób to powoli i stopniowo. Zagnieć ciasto i zostaw je w misce w jakimś w ciepłym miejscu. Miskę przykryj ściereczką i odczekaj około 30 minut, aż ciasto urośnie.

Przygotowane ciasto podziel na 3 równe części. Z każdej z nich rozwałkuj okrągłe placki o grubości około 5 mm. Placki podziel jak pizzę na trójkąty w taki sposób, żeby wyszło po 8 części.

Na podstawie każdego trójkąta nałóż trochę dżemu. Zwiń krawędzie w taki sposób, żeby nadzienie nie wypływało w trakcie pieczenia. Trójkąty zawiń w rogaliki.

Kiedy wszystkie rogaliki będą gotowe wyłóż je na blachę, którą posmaruj wcześniej olejem lub wyłóż papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzej wcześniej do 180 stopni. Rogaliki piecz przez około 20 minut, aż uzyskają złotobrązowy kolor.

Po wyjęciu rogalików z piekarnika odczekaj aż przestygną. Przed podaniem możesz posypać je cukrem pudrem. Rogaliki nadają się idealnie do kawy i herbaty. Życzymy smacznego!

You might also like

Comments are closed.

error: Zakaz kopiowania treści!