Szybki przepis na ciasto z cukinii – 20 min i gotowe. Bez masła, mąki i sody. Dzięki niemu schudniesz.

Aby przygotować ciasto z cukinii, zwykle potrzebujesz dość sporo czasu. Nie tym razem. Dla wszystkich miłośników letnich warzyw, przygotowaliśmy krótki przepis na zdrowe, ale także smaczne ciasto z cukinii, bez użycia jajek, mąki, sody i tłuszczu. Nasz przepis to same witaminy.  Dodatkowo nie musisz się martwić pieczeniem!

Zacznijmy od wyboru soczystych i młodych cukinii. Pomiędzy głównymi warstwami możesz umieścić swoje ulubione warzywa np. paprykę, bakłażan, czy też pomidor.

Składniki:

  • 3 cukinie
  • 200g śmietany/jogurtu
  • 200g sera topionego/sera twardego
  • pęczek kopru
  • garść rukoli
  • 1 ząbek czosnku
  • przyprawy (sól, pieprz- według własnego uznania)

Przygotowanie:

1.Cukinię umyj i pokrój wzdłuż na plastry o grubości 0,5-1 cm. Przypraw solą i pieprzem, a następnie odstaw na 10 minut.

2. Przełóż plastry cukinii do piekarnika i piecz pod przykryciem w temperaturze 200st, dopóki nie staną się ona miękkie i lekko zarumienione.

3. W tym samym czasie przygotuj sos. Wymieszaj jogurt z posiekanym koprem i rukolą. Dodaj zmielony ząbek czosnku i przypraw solą, pieprzem.

4. Upieczoną cukinię rozłóż na dużym talerzu. Posmaruj ją wcześniej zrobionym sosem i posyp startym serem. Czynność tę powtarzaj do momentu, aż wykorzystasz całą resztę cukinii. Wierzch ciasta posmaruj pozostałościami sosu i udekoruj świeżymi ziołami.

5. Ciasto jest gotowe! Możesz zjeść je od razu, ale warto odłożyć je do lodówki na kilka godzin, aby sos zgęstniał, a cukinie wystygły. Jeśli jesteś zadowolony z przepisu, podziel się nim ze swoimi znajomymi na Facebooku.

Niech każdy wypróbuje prostego i szybkiego przepisu na smaczne, a w dodatku zdrowe ciasto. Smacznego!

You might also like

Comments are closed.

error: Zakaz kopiowania treści!