Wystarczy mleko, śmietana i domowy zdrowy jogurt ląduje na Twoim stole. Lepszy niż kupne.

Z czasem dociera do nas coraz mniejsza liczba produktów w oryginalnej formie, a jogurt jest jednym z nich.

Jak przygotować jogurt, ludzie wiedzieli już w czasach starożytnych, ponieważ był to jeden ze sposobów oszczędzania cennego mleka. Teraz kupienie go jest łatwiejsze niż kiedykolwiek, ale nie łatwiejsze niż samodzielne zrobienie.

Dziś opisze proces tworzenia Varents – syberyjskiej wersji jogurtu. Nie potrzebujesz zakwasu, tylko mleko i śmietanę.

Korzyści wynikające ze spożywania jogurtu są ogromne! Wybitny rosyjski biolog Ilya Mechnikov nazwał go eliksirem zdrowia. Ten produkt dietetyczny jest szczególnie ważny dla osób cierpiących na choroby żołądkowo-jelitowe, będących na diecie i cierpiących na nadciśnienie.

Miłym dodatkiem będzie również przywrócenie mikroflory jelitowej. Jednocześnie Varenets to najmniej tłusty jogurt i najprostszy w wykonaniu.

Składniki

  • Mleko 800 ml
  • Śmietana 2 łyżki

Przygotowanie

Wlej mleko do głębokiej patelni i doprowadzić do wrzenia. Następnie ostudź do temperatury nieco wyższej niż temperatura pokojowa (około 30 stopni).

Dodaj śmietanę do mleka i dobrze wymieszaj. Przykryj patelnię szmatką i umieść w ciepłym miejscu na jeden dzień.

Może być używany do różnych celów. Często jest również dodawany do pieczenia. Jeśli nie podoba ci się jego konsystencja, zmień ją używając miksera. Tak zdrowy produkt może zainteresować Twoich znajomych – podziel się z nimi naszym artykułem!

You might also like

Comments are closed.

error: Zakaz kopiowania treści!