„Kobra pomidorowa” – Diabelski sos dla fanów pikantnych dodatków.

Przedstawiamy przepis na bardzo aromatyczny, pikantny sos, idealny dodatek do prawie wszystkich przystawek, potraw mięsnych i kanapek.

„Kobra” jest przygotowywana na dwa sposoby: z gotowaniem i bez. W przypadku surowego sosu wszystkie składniki są po prostu przepuszczane przez maszynę do mięsa, dodaje się przyprawy i ocet, miesza.

Masę następnie wlewa się do czystych, suchych słoików i przechowuje w lodówce. Nasza wersja przetworu lepiej nadaje się do długotrwałego przechowywania, a ocet nie jest potrzebny.

Aby ugotować sos, użyj naczynia z grubym dnem. Okresowo mieszaj masę drewnianą łyżką, aby się nie przypaliła.

gotowana kobra pomidorowa

Składniki

  • Pomidor 5 kg
  • Papryka 2,5 kg
  • Papryczka chilli 3-4 sztuki
  • Koperek 2 pęczki
  • Kolendra 2 pęczki
  • Natka pietruszki 2 pęczki
  • Marchewki 3 sztuki
  • Olej słonecznikowy 1 szklanka
  • Sól 2,5 łyżki
  • Czosnek 20 ząbków

Przygotowanie:

Pomidory umyj, pokrój na pół, przepuścić przez maszynę do mięsa. Wlej przecier pomidorowy na patelnię, gotuj przez 1 godzinę od zagotowania.

W przypadku papryki usuń nasiona i łodygi, w przypadku papryki chili usuń tylko łodygi. Przepuść oba rodzaje papryki przez maszynę do mięsa. Zetrzyj marchewki na tarce z małymi otworami. Paprykę i marchewkę włóż na patelnię do pomidorów, gotuj kolejne 25 minut.

Obierz czosnek, zetrzyj na tarce z małymi oczkami, posiekaj zioła. Włóż wszystko na patelnię, kontynuuj gotowanie przez 8-10 minut. 2 minuty przed końcem gotowania wlej olej, dodaj sól.

Wlej sos do gorących wysterylizowanych słoików, zakręć wysterylizowanymi pokrywkami. Odwróć do góry dnem, zawiń w koc, pozostaw do całkowitego ostygnięcia. Przechowuj w chłodnym miejscu.

You might also like

Comments are closed.

error: Zakaz kopiowania treści!