Najciekawsze i najpopularniejsze przepisy kulinarne w sieci!

Domowy serek topiony, lepszy niż kupny. Zostawiam w lodówce na noc, a rano delektuje się nim na śniadanko

Przygotowanie domowego serka topionego jest bardzo proste i szybkie. Można go zrobić bez problemu w ciągu 10 minut. Jest doskonałym dodatkiem do kanapek z ciepłego pieczywa.

Można dodać do niego ulubione dodatki, takie jak boczek, zioła czy paprykę, aby stworzyć pyszną i zdrową przekąskę. Jego delikatny smak na pewno przypadnie każdemu do gustu.

Do zrobienia serka potrzebne są:

  • twaróg 500 g
  • jajko
  • masło 60 g
  • sól 1/2 łyżeczki
  • soda 1/2 łyżeczki

Twarożek należy dobrze ubić blenderem. Najlepiej zrobić to w wysokiej misce. Gdy będzie już gładki trzeba przenieść go na patelnię ze stali nierdzewnej i dodać jajko oraz sodę i sól.

Wszystkie składniki trzeba dokładnie wymieszać, aż do uzyskania jednolitej masy. Całość należy podgrzewać na małym ogniu i stale mieszać, aby ser się nie przypalił. Gdy masa zrobi się płynna należy dodać do niej masło.

Ciągle mieszając trzeba z całości utworzyć jednolitą masę. Gdy wszystkie składniki już się roztopią i połączą trzeba zdjąć patelnię z ognia.

Od czasu do czasu mieszając powstały ser należy go trochę schłodzić i przelać do foremek. Foremki umieścić w lodówce, aż ser całkowicie stwardnieje.

You might also like

Comments are closed.