Świeże liście mięty + kilka plasterków cytryny = idealny dżem!  

Pewnego razu, odpoczywając na wsi, zobaczyłam, jak sąsiad przyrządza przetwory na zimę. Nie byłoby w tym nic dziwnego, gdyby nie ich nasycony zielony kolor. Długo myślałam z czego można przygotować dżem, aby wyszedł w tak nasyconym kolorze.

Niestety nic nie przychodziło mi do głowy dlatego postanowiłam pójść i zapytać. W rezultacie dostałam genialny przepis na dżem miętowo-cytrynowy!

Na początku przygotowałam jeden słoik na próbkę, a teraz gotuję go już trzeci rok z rzędu! Dlatego dziś i Tobie zdradzę ten wyjątkowy przepis!

Dżem miętowy

SKŁADNIKI

  • 1 litr wody
  • 200 g mięty
  • 1 cytryna
  • 2 łyżki cukru
  • 1 saszetka dowolnego środka żelującego
  • zielony barwnik spożywczy

PRZYGOTOWANIE

Najpierw musisz przygotować liście mięty . Umyj i wysusz gałązki, a następnie pokrój je razem z łodygami.

dżem miętowy

Umyj cytrynę i pokrój na pół plasterki lub kostkę. Włóż miętę i cytrynę do garnka z wrzącą wodą.

Od czasu do czasu mieszając, gotuj miętę i cytrynę przez około 20 minut. Następnie odcedź bulion miętowy przez drobne sito lub durszlak. Zaleca się dwukrotnie odcedzić bulion, aby stał się całkowicie przezroczysty.

dżem miętowy z cytryną

Wlej odcedzony syrop z powrotem do garnka i dodaj do niego cukier. Gotuj przez kolejne 20-30 minut. Im dłużej gotujesz, tym gęstszy jest dżem.

Następnie dodaj środek żelujący. Możesz też użyć agar-agar. Dodaj do garnka na samym końcu gotowania, dobrze wymieszaj i gotuj dżem przez kolejne 2 minuty.dżem miętowy z cytryną

Aby uzyskać jeszcze piękniejszy kolor możesz dodać zielony barwnik. Teraz pozostaje nałożyć dżem w sterylizowane słoiki i umieścić w spiżarni na zimę.

A Ty jakie przetwory przygotowujesz na zimę ? Podziel się nimi z nami w komentarzach!

You might also like

Comments are closed.

error: Zakaz kopiowania treści!