Smak i aromat warzyw nie do opisania. Wychodzi przepysznie – Genialne przepisy na duszoną kapustę.

Kapusta biała

Kupując kapustę zwróć uwagę na to, żeby była twarda, świeża i miała piękne zielone liście. Chcąc przygotować pyszną duszoną kapustę, zacznij od obrania cebuli i marchewki. Następnie posiekaj je drobno i wrzuć je na rozgrzaną patelnię z odrobiną oleju roślinnego.

Smaż mniej więcej 5 minut, do momentu, w którym warzywa uzyskają złoty odcień.

Kapustę pokrój i dodaj ją do smażących się na patelni warzyw. Po kolejnych 5 minutach dodaj trochę wody i pomidory lub przecier pomidorowy. Całość duś około 40 minut (chyba, że kapusta jest młoda – wówczas wystarczy 15 minut). Potrawę podajemy na ciepło lub zimno, z dodatkiem kwaśnej śmietany albo ziół.

Czerwona kapusta

Dobra, czerwona kapusta powinna być świeża, twarda i mieć jasnofioletowe liście. Można ją dusić samą, bez dodatku marchewki i cebuli.

Kapustę posiekaj, dopraw pieprzem i solą, odrobiną gałki muszkatołowej, kilkoma łyżkami octu. Całość duś z niewielkim dodatkiem oleju. Kapustę możesz doprawić przecierem pomidorowym. Do duszenia możesz użyć zwykłego octu lub octu ryżowego albo jabłkowego. Jeżeli chcesz wydobyć z kapusty nowe nuty smakowe, dodaj do niej odrobinę cukru.

Możesz też poeksperymentować z momentem, w którym posolisz kapustę. Niektórzy robią to od razu, inni dopiero na 10 minut przed zakończeniem duszenia. Smacznego!

Czytaj dalej

You might also like

Comments are closed.

error: Zakaz kopiowania treści!