Najlepszy szef kuchni zdradza swój sposób na perfekcyjną jajecznicę. Wychodzi za każdym razem!

Przygotowanie pysznej i pięknie wyglądającej jajecznicy nie jest wcale takie proste. Zdarza się, że jajka mogą przywrzeć do patelni, przesolimy lub po prostu nasze danie nie wygląda ładnie.

Wiadomo, jeśli gotujesz dla siebie twoje śniadanie nie musi wyglądać jakby wyszło z kuchni, która ma gwiazdkę Michelin’a, jednak zupełnie inaczej jest gdy przyrządzasz danie dla swoich bliskich. Dlatego też dzięki tej sprawdzonej metodzie będziesz jak najlepsi szefowie kuchni!

Do tej pory pewnie rozbijałaś jajka na już rozgrzanej patelni. W metodzie stosowanej przez szefa kuchni, Gordona Ramsay’a, jest zupełnie inaczej!

pexels.com

Sposób przygotowania:

Weź wysoką patelnię i rozbij odpowiednią dla siebie ilość jajek. Dodaj odrobinę masła. Ważne, aby wykonać tę czynność przed położeniem naczynie na kuchenkę.

Następnie umieść patelnię na palniku na około 20 sekund i za pomocą gumowej szpatułki zacznij mieszać jajka.

Odstaw patelnię na bok na około 30 sekund, cały czas mieszając. Powtórz tę czynność do momentu, aż jajka zaczną się ścinać.

Po paru powtórzeniach, patelnia będzie już mocno nagrzana, więc gdy odłożysz ją na bok dodaje trochę soli, pieprzu oraz pół łyżeczki zimnej, świeżej śmietany – dzięki temu unikniesz przypalenia jajecznicy.

Ponownie wymieszaj całość. Do smaku możesz dodać odrobiny świeżego, posiekanego szczypiorku.

youtube.com

Jeśli chcesz nadać pięknego wyglądu swojej potrawie, wystarczy że ukroisz kromkę chleba i na kilka sekund włożysz ją do tostera. Gdy pieczywo będzie gotowe, połóż je na talerzu. Teraz wystarczy umieścić na nim pyszną jajecznicę. Dodatkowo, na drugiej patelni na małym ogniu warto podsmażyć pomidorki koktajlowe i grzyby, które podane z jajecznicą będą wyglądać jak danie z mistrzowskiej kuchni!

Przygotowując kolejne śniadanie, koniecznie sprawdź ten przepis!

You might also like

Comments are closed.

error: Zakaz kopiowania treści!