Leniwa nadziewana kapusta – wiosenna potrawa, którą każdy się zajada

Absolutnym faworytem w mojej rodzinie jest przepis na leniwą nadziewaną kapustę! To danie często występuje w naszym menu świątecznym, dzięki doskonałemu smakowi i prostemu przygotowaniu. Postępuj zgodnie z instrukcjami krok po kroku, a otrzymasz niesamowity posiłek na obiad!

SKŁADNIKI

    • 500 g mielonej wołowiny
    • 200 g ryżu
    • 1 cebula
    • 1 marchewka
    • 1 kg kapusty
    • 200 g śmietany
    • 250 ml soku pomidorowego lub mielonych pomidorów
    • sól do smaku
    • pieprz do smaku

PRZYGOTOWANIE

1. Odłóż parę liści z główki kapusty, kilkoma z nich wyłóż dno naczynia (zostaw parę na przykrycie góry dania), u mnie to forma do pieczenia babki (wytnij twarde części liści).

2. Posiekaj cebulę i marchewkę. Dodaj do nich sok pomidorowy i duś przez 5 min.

3.Ugotuj ryż na pół twardo, wymieszaj z mięsem mielonym, dodaj duszone warzywa. Posiekaj pozostałą część kapusty, dodaj do reszty składników i zalej kwaśną śmietaną. Posól i popieprz do smaku, dokładnie wymieszaj.

4. Umieść powstałe nadzienie w formie. Możesz też naprzemiennie ułożyć nadzienie i liście kapusty jeśli masz ich wystarczająco dużo.

5. Następnie przykryj nadzienie liśćmi i włóż do piekarnika.

6. Piecz w temperaturze 180 °C  przez godzinę.

Podawać na gorąco z kleksami kwaśnej śmietany!

A Ty jakie szybkie i smaczne przepisy znasz? Pamiętaj, aby podzielić się swoim kulinarnym znaleziskiem z przyjaciółmi!

You might also like

Comments are closed.

error: Zakaz kopiowania treści!