Młoda kapusta, 3 jajka i garść zieleni … Tylko 30 minut – a letnia potrawa jest gotowa.

Ostatnio postanowiłam przejrzeć notatki kulinarne mojej mamy i znalazłam wspaniały przepis na ciasto z młodą kapustą .

Jak się okazało przygotowanie go jest bardzo szybkie, dlatego jest to idealny przepis dla zapracowanych gospodyń. To ciasto nadaje się na piknik, lekkie śniadanie, a także na obiad lub kolację.

SKŁADNIKI

  • 500 g białej kapusty
  • 3 jajka
  • 5 łyżek śmietany
  • 3 łyżki majonezu
  • 6 łyżek mąki pszennej
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 50 g kopru
  • 2 łyżeczki sezam
  • 10 g masła

PRZYGOTOWANIE

1. Posiekaj kapustę i ją posól.

2. Dodaj drobno posiekany koperek.

3. Ubijaj jajka.

4. Do mieszaniny jajek dodaj śmietanę, majonez, mąkę i proszek do pieczenia. Dobrze wymieszaj ciasto.

5. Posmaruj formę masłem i włóż do niej kapustę.

6. Wlej ciasto na kapustę i posyp sezamem.

7. Umieść formę w piekarniku nagrzanym do 180 stopni i piecz ciasto przez około 30 minut, aż stanie się złotobrązowe.

Nie zapomnij w swoim czasie wolnym podzielić się ze znajomymi tym prostym przepisem.

You might also like

Comments are closed.

error: Zakaz kopiowania treści!